„Botrány, ami történt”

Kovács András

2011. november 25., péntek 11:42, frissítve: szerda 12:53

Elfogadhatatlannak és botrányosnak nevezte Boldoghy Olivér esetét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben tartott pénteki budapesti konferencián. Gál Kinga annak a véleményének adott hangot, hogy szükséges lenne egy uniós keretstratégia kidolgozása a nemzeti kisebbségek ügyében is.

A határ megváltoztatása miatt a magyarok egyharmada szorult az anyaországon kívülre, míg a huszadik századi diktatúrák elnyomása miatt milliók élnek világszerte – mondta el Semjén. A magyar nemzet világnemzet, így a legkülönfélébb kihívások előtt állnak ezek a közösségek, amelyet a kormánynak figyelembe kell venni – tette hozzá. Semjén rámutatott, hogy mind a magyar politikai pártok, mind a határon túli magyar szervezetek egységesen fogadták el a nemzetstratégiát. Ez a dokumentum szembenéz mindennel, ami a magyar nemzetet érinti.

„A magyar emberek sehol nem lehetnek másodosztályú állampolgárok.” A miniszterelnök-helyettes kijelentette, elfogadhatatlan, hogy egy magyar ember nem intézheti ügyeit magyarul, ha a két ember megérti egymást. Amikor kiállunk a magyar nemzetrészek mellett, akkor az egyetemes emberi jogi elvek alapján bírálunk – tette hozzá. Semjén botrányosnak nevezte azt a szlovákiai ügyet, amelyben egy magyar nemzetiségű férfitól el akarják venni az állampolgárságát. „Feladatunk és küldetésünk, hogy jogsegélyt biztosítsunk ezen emberek védelmére.”    

Nincs számonkérhetőség

Gál Kinga európai parlamenti képviselő elmondta, hogy az unióban nincsenek olyan kisebbségi jogok, amelyek nemzetközi színtéren számonkérhetőek lennének. Politikai és jogi szint felől érdemes megfogni a jogsegély kérdését – tette hozzá. A politikai szint segít abban, hogy a szélesebb közvélemény megismerje az adott kisebbségi problémát – hangsúlyozta a képviselő.

A jogi szint kapcsán rámutatott arra, hogy a luxemburgi Európai Bíróság elé eddig kevés kisebbségi ügy került, de van remény arra, hogy ez a jövőben megváltozzon. Gál példaként említette, hogy ezen testület előtt van Sólyom László azon ügye, amikor nem engedték be Révkomáromba.

„Ha lehetett roma keretstratégiát alkotni, akkor miért nem lehet kisebbségi-nyelvi keretstratégiát alkotni?” – tette föl a kérdést a politikus. Vannak lehetőségek a jogsérelem orvoslására, de azt meg kell tanulnunk, hogy az adott tagállami bíróságok révén kell megoldást találni – hangsúlyozta Gál. Egy olyan hálózatra van szükség a környező országokban, amely képes egyesíteni az adott terület legjobb ügyvédeit az adott jogsérelem kezelése kapcsán – fogalmazott a politikus.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.