Breivik nem ért egyet a pszichiáterekkel

PR

2011. december 3., szombat 17:39

Anders Behring Breivik, aki július 22-én Norvégiában 77 ember ölt meg, elutasítja az őt elmebetegnek nyilvánító pszichiátriai jelentést – tudatta szombaton egyik ügyvédje.

Az ügyvéd hat órán keresztül tárgyalt ügyfelével a pszichiáterekkel folytatott beszélgetéseiről készült jelentésről, és szavai szerint Breivik „nem osztja” a pszichiáterek következtetéseit. „Szerinte ténybeli hibák, hazugságok és összefüggéseiből kiragadott kijelentések szerepelnek benne” – mondta el a Verdens Gang című napilap szombati számában a merénylő egyik ügyvédje, Odd Ivar Groen.

A norvég törvényszék kedden közölte, hogy a szakértői jelentés szerint a szélsőjobboldali Breivik paranoiás skizofréniában szenved.

 

Breivik „úgy véli, hogy a szakértők nem ismerik eléggé a politikai ideológiákat. Különösnek nyilvánították bizonyos kijelentéseit, amelyek szerinte egyáltalán nem különösek” – mondta Groen a lapnak, és közölte, hogy védence nem olvasta a 243 oldalas jelentés egészét.

Mint ismert, Breivik 2011. július 22-én a norvég kormány székházának közelében pokolgépet helyezett el. Ezt követően felfegyverkezve érkezett Utoya szigetére, ahol tüzet nyitott az ott táborozókra. A támadássorozat 77 áldozatot követelt, ám Breivik nem tartja magát bűnösnek.

Norvégiában az elmebetegségre hivatkozó védekezésnél azt kell bizonyítani, hogy a vádlott pszichotikus állapotban volt a terhére rótt bűntett elkövetésekor, vagyis oly mértékben elveszítette kapcsolatát a valósággal, hogy már nem volt képes kontrollálni cselekedeteit.

„Ha a végkövetkeztetés az, hogy Behring Breivik nem beszámítható, akkor a per után kérni fogjuk a bíróságot, hogy kötelező elmegyógyászati kezelésben részesüljön” – közölte keddi sajtótájékoztatóján Inga Bejer Engh ügyész. Hozzátette, hogy e kezelés „élethossziglan” tarthatna.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.