Brit biztatás Orbán Viktornak

Roger Scruton: Az egész európai projekt az értelmiségi elit agyszüleménye

WL

2012. augusztus 1., szerda 05:50

Helyesen teszi Orbán Viktor, hogy a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon – jelentette ki a Mos Maiorum című blognak adott interjúban az ismert konzervatív brit filozófus, Roger Scruton. Mint mondta, az IMF-et olyanok vezetik, akik a politikán kívül semmihez nem értenek. Bírálta a német politikai vezetést is, amely szerinte azért próbálja szélsőségesnek beállítani a magyar miniszterelnököt, hogy feledtesse a náci múltat.
Magyarország jól tette, hogy kiállt érdekeiért Európában – mondta el a Mos Maiorum blognak adott januári interjújában Roger Scruton brit politikai filozófus.

Roger Scruton szerint minden olyan esetben csökken egy ország szuverenitása, amikor külföldről kér pénzügyi segítséget, hiszen ezáltal egy nemzetközi testületnek kell elszámolnia saját költségvetésével. Ez történik Görögországban is: a görögök elvesztették gazdasági szuverenitásukat, amelyet csak abban az esetben tudnak visszaszerezni, ha kilépnek az eurózónából. A jelenlegi és a jövőbeli magyar kormányoknak is meg kell majd felelniük az IMF által például az adózás területén támasztott feltételeknek, hogy hitelt kaphassanak. A magyar kormány abban bízik, hogy hosszú távon jól jár az IMF-fel kötött megállapodással – véli Roger Scruton, azonban bevallja: sosem értette, hogyan működik az IMF, de valószínűleg maguk a vezetők sem, hiszen máshoz nem értenek, mint a politikához.

Orbán Viktor a helyes módon közelíti meg az IMF-fel való tárgyalásokat: a térség többi országához hasonlóan Magyarország is nehéz gazdasági helyzetben van, ezért rövid távú segítségre van szüksége a hosszú távú stabilitás eléréséhez. A rövid távú segítséget sajnos „rossz fajta” intézmény adja, de Orbán a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe, és biztosítani fogja, hogy olyan feltételekről állapodjanak meg az IMF-fel, amelyek nem fognak gondot okozni abban, hogy a kölcsönt visszafizessék. A filozófus szerint okos politikusnak kell lennie annak, aki úgy kap jutalmat, hogy nem fizet túl nagy árat érte.

A Nyugaton tapasztalható magyarellenes hangulattal kapcsolatban Roger Scruton azt mondja, az Európai Unió egyrészt a francia–német szövetségen alapul, másrészt azon, hogy Németország tisztára mossa náci múltját, és meggyőzze a világot: civilizált nemzet a német, amelynek semmi köze a nácizmushoz. A német politikai osztály így folyamatosan szélsőjobboldali kormányokat keres magának, hogy ellensúlyozza önmagát.

Bűnbakra van szükség

Magyarország pedig gyönyörű példa, hiszen a németek ráerőltették a fasizmust Magyarországra, és olyan helyzetbe kényszerítették a magyarokat, amely miatt ma Németországban sokan szégyenkeznek. Bár Magyarország múltjában is sötét folt volt ez az időszak, nem volt annyira rossz, mint Németországnak. „Orbánt a franciaországi és a németországi politikai osztály, illetve a baloldali média választotta ki, hogy jelképezze mindazt, amit mindannyian ellenzünk. Az európai osztály vezetőinek kulturális és spirituális értelemben is szükségük van egy külső ellenségre, egy bűnbakra, és Magyarország sajnos beleilleszkedik ebbe a szerepbe” – közli Roger Scruton. Az Orbánról közölt leírások azonban túlzók, ezekben a magyar miniszterelnök önmaga karikatúrája. A filozófus szerint Orbán a hatalom központosítására törekszik, ami teljesen rendben van, hiszen ezt tette Tony Blair Nagy-Britanniában és Barack Obama Amerikában.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.