Brit szerep az alsóneműs légi merénylet megakadályozásában

WL

2012. május 10., csütörtök 23:50, frissítve: péntek 08:14

A brit titkosszolgálatok kulcsszerepet játszottak abban, hogy sikerült megakadályozni egy újabb, az Egyesült Államokba tartó repülőgép elleni merényletkísérletet Oszama bin Laden terroristavezér megölésének évfordulóján – közölték csütörtökön terrorelhárítási tisztségviselők.

Az amerikai sajtó hétfőn számolt be arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és külföldi partnerszervezetei megakadályozták az újabb merényletet, amit később az amerikai belbiztonsági minisztérium is megerősített. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni ága a merényletet annak az alsóneműbe rejtett bombának a továbbfejlesztett változatával akarta elkövetni, amelynek segítségével 2009 karácsonyán egy nigériai utas sikertelenül próbált meg felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító gépet.

A nevük elhallgatását kérő terrorelhárítási tisztségviselők a Reuters brit hírügynökségnek elmondták, hogy brit állampolgár – s talán szaúdi származású – volt az a fedésben dolgozó informátor, aki tájékoztatta őket a merénylettervről.

Az informátor szorosan együttműködött a két legfontosabb brit titkosszolgálattal, vagyis a kémelhárítással (MI5) és a hírszerzéssel (MI6).

Az amerikai kormányra nagy nyomás nehezedett annak érdekében, hogy ne fedje fel a nyomozásban játszott brit szerepet. A brit külügyminisztérium nem kommentálta a Reuters értesülését.

A pokolgép nem tartalmaz fém alkatrészt, így nem mutatják ki a fémdetektorok. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda a robbanószerkezet összetételét, valamint azt vizsgálja, hogy a reptéri testszkennerek észlelték volna-e az alsóneműbe rejtett bombát.

A merénylet leleplezését megelőző hónapokban egy amerikai illetékes szerint egyre több jel utalt arra, hogy az al-Kaidának az Arab-félszigeten aktív ága készül valamire. Az elmúlt hetekben fokozták a magukat Jemenbe befészkelt szélsőségesek elleni amerikai dróntámadásokat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.