Brüsszel szerint röhejes Orbán „sorosozása”

MN

2017. július 17., hétfő 21:49, frissítve: hétfő 22:12

Szinte zavarba ejtő, hogy reagálni kell rá, annyira röhejes – az Index.hu Eurológus blogja szerint ezekkel a szavakkal kommentálta az Európai Bizottság (EB) alelnöke Orbán Viktor „migránsozását”. A miniszterelnök másfél hete, az állami rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy Brüsszelben Soros György bevándorlási tervét hajtják végre, ennek egyik része, hogy évente egymillió migránst hozzanak be Európába. „Nem mi döntenénk el, kit fogadunk be” – mondta akkor a kormányfő.

Frans Timmermans amellett, hogy röhejesnek tartotta a feltételezést, úgy érezte, mégis reagálniuk kell rá, mert annyira elterjedt a hír Magyarországon. Úgyhogy cáfolta, hogy a Bizottság „Soros úr vagy bárki más terveit hajtaná végre”. Leszögezte, hogy az Európai Unió (EU) nem kérte, hogy évente egymillió migránst hozzanak be, és az uniós menekültügyi ügynökség sem akarja megfosztani a tagállamokat a joguktól, hogy eldöntsék, ki kaphasson menedékjogot.

Az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke arra emlékeztetett, hogy Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene befogadnia egy szétosztási mechanizmus alapján. Ez az a döntés, amelyet hazánk megtámadott az Európai Bíróságon, és kvótaperként híresült el.

Frans Timmermans azt is bizonygatta, hogy az EU az elmúlt két évben azon dolgozott, hogy erősítse a határok védelmét és hazaküldje azokat, akiknek nincs joguk a menedékjogra. „Lecsapunk az illegális migrációra, és az embercsempészek gonosz üzleti modelljére, valamint kezeljük a migrációs nyomás gyökereit” – közölte.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.