Brüsszeli pénzen hízik Tiborcz birtoka

Horváth Csaba László

Horváth Csaba László

2017. július 7., péntek 06:06, frissítve: péntek 16:59

Úgy tűnik, bár Orbán Viktor miniszterelnök mindent megtett azért, hogy megállítsa Brüsszelt, azt még ő sem tudta megakadályozni, hogy veje, Tiborcz István és családja ölébe hulljon csaknem 150 millió forint uniós pályázati forrás. A pénzt ráadásul nem az Európai Unió tukmálta Tiborcz Istvánra és nővérére, Tiborcz Eszterre, hanem pályázniuk kellett. A testvérek így tettek, és nyertek is. A kormányzati pályázati portál adatai szerint mindketten az unió vidékfejlesztési programjának forrásaiból kapnak pénzt arra, hogy áttérjenek az ökológiai gazdálkodásra. A két hete született döntés értelmében Orbán Ráhel férje, Tiborcz István 35 millió forintban részesül, míg testvére, Eszter ennek az összegnek több mint háromszorosát, 108 millió forintot nyert el erre a célra. Mindez pedig arra utal, hogy Orbán Viktort még a saját veje sem veszi komolyan, aki a jelek szerint fittyet hány a kormányfő unióellenes retorikájára, nem beszélve az áprilisban folytatott Állítsuk meg Brüsszelt! szlogenű kormányzati propagandakampányra.

A Fidesz környezetében egyébként nem Tiborczék az egyetlenek, akik a Brüsszel-ellenes légkörben sem tagadnak meg maguktól egy kis uniós pénzt. A nyertes pályázatok között feltűnik Bánki Eriknek, a parlament gazdasági bizottsága fideszes elnökének felesége is. Éppen két hete született döntés arról is, hogy a kormánypárti politikus hitvese csaknem 42 millió forint támogatásban részesül szintén az unió vidékfejlesztési programjából.

Nem mellékes, hogy a képviselő felesége tavaly 18,5 millió forint agrártámogatást is kapott, de az Átlátszó.hu korábbi beszámolója szerint a birtokába került Mohácsi Lovas Klubot is brüsszeli tízmilliókból csinosították ki. Bánki Ágnes különben a Magyar Röplabdaszövetség strand- és szabadidősröplabda-bizottságának elnöke, aki nemrég a parlamentben izgulta végig, amikor elfogadták a férje által benyújtott törvényjavaslatot. Ezzel ugyanis Bánki Erik a neje kedvében járt, hiszen az ő kezdeményezésére lett látványsport a röplabda, ami így bekerült a taorendszerbe, vagyis a röplabdás sportszervezetek is részesülhetnek társaságiadó-kedvezményekben.

Egyébiránt nem ritka, hogy a politikusfeleségek uniós forrásokhoz jutnak a Fidesz háza táján. Alig két hete számoltunk be róla, hogy L. Simon László bukott kulturális államtitkár és felesége is jól járt. A látszólag kegyvesztett kormánypárti politikus egyik cége 32 millió forinthoz jut az unió vidékfejlesztési programjából, a felesége érdekeltsége pedig 35 millió forintot nyert el, tehát a társaságok közel 70 millió forintra tesznek szert. Egyébként mindkét cég már korábbi uniós pályázatokon is sikeresen szerepelt. Szintén ebből az uniós forrásból részesül a trafikbotrányban ismertté vált Horváth István feleségének a cége. A Bikácsi Agrár Kft. 47 millió forintot nyert, a cég egyedüli tulajdonosa a fideszes politikus felesége, aki egyébként angoltanár. Említést érdemel továbbá, hogy ugyanez a cég trágyatároló építésére is 27 millió forint pályázati pénzt nyert Brüsszeltől. Vagyis a két pályázat összértéke meghaladja a 70 millió forintot.

Milliárdok Brüsszel megállítására

Áprilisban 4,2 milliárd forintot költött a kormány az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányra – derült ki az Átlátszó.hu közérdekűadat-igényléséből. A nettó 4,2 milliárdból közel 700 millió forint online hirdetésekre ment el, 316 milliót költöttek a közterületi hirdetésekre, azaz óriásplakátokra, rádiós hirdetésekre pedig mintegy 245 millió forintot. A legnagyobb tételt az újsághirdetések és a televíziós reklámok jelentették, előbbire kétmilliárd, utóbbira pedig egymilliárd forintot költött el a kormányzat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.07.

A szerkesztő ajánlja

Wiedemann Tamás

Letelepedési biznisz: igaz vagy hamist játszottunk Rogán Antallal

Megvizsgáltuk a miniszter letelepedésikötvény-programmal kapcsolatos kijelentéseit. Az eredmény kevéssé biztató.

Gabay Balázs

Kuplerájból a válogatottba, kocsmából az élvonalba: íme, ő Urbán Flórián

Volt, hogy sörözőből hívta be Mészöly a nemzeti csapatba. A játékos, aki soha nem akarta befogni a száját, könyvet írt. Nehéz letenni.

Ficsor Benedek

Ady szerint plakátokkal „a sajtónak nem lehet konkurenciát csinálni”

Ady megmondja: bő száz éve írt pontos látlelet napjaink Magyarországáról. Meddig szabdalható egy életmű?

Vass Norbert

Virágzó kokainbiznisz – a felszippantott földrész

A Narcoamerica a szegénység, a kegyetlenség és a függőség motívumai köré szerveződő rendhagyó kontinenstörténet.