Búcsú a mérnök politikustól

2018. február 5., hétfő 13:24, frissítve: hétfő 16:13

Mindig elegáns volt, a szó szoros és átvitt értelmében is. Következetes és szigorú – leginkább önmagához. Barsiné Pataky Etelkát igazi szakpolitikusnak ismertük meg, de nem szakbarbárnak; segítőkésznek és nyitott személyiségnek, a polgári értékrend következetes képviselőjének.

Politikusként is rendre kamatoztatta mérnöki tudását. Racionális ember volt, aki azonban a legszárazabb uniós ügyekben is a legtöbbet nyújtotta, őszintén tudott lelkesedni minden szakmai feladatért. Elkötelezett híve volt a Duna menti regionális együttműködésnek, de éppolyan odaadóan küzdött az európai műholdas-navigációs program sikeréért, mint a légi közlekedés biztonságosabbá tételéért. Tudta és képviselte, hogy a tudományba fektetett pénz és energia, ha jól bánnak vele, idővel megtérül. Az igényességet önmagától és környezetétől is megkövetelte, németes műveltsége mellé precizitás is járt. 

A hivatalos közlemény szerint Barsiné Pataky Etelka 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe, majd 2000 és 2003 között Magyarország bécsi nagykövete volt. 2004-ben a Fidesz listáján szerzett európai parlamenti mandátumot, 2009-ben pedig a Magyar Mérnöki Kamara elnökévé választották. 2010-ben az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztossá nevezték ki. 77 évet élt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.