Búcsú a mérnök politikustól

2018. február 5., hétfő 13:24, frissítve: hétfő 16:13

Mindig elegáns volt, a szó szoros és átvitt értelmében is. Következetes és szigorú – leginkább önmagához. Barsiné Pataky Etelkát igazi szakpolitikusnak ismertük meg, de nem szakbarbárnak; segítőkésznek és nyitott személyiségnek, a polgári értékrend következetes képviselőjének.

Politikusként is rendre kamatoztatta mérnöki tudását. Racionális ember volt, aki azonban a legszárazabb uniós ügyekben is a legtöbbet nyújtotta, őszintén tudott lelkesedni minden szakmai feladatért. Elkötelezett híve volt a Duna menti regionális együttműködésnek, de éppolyan odaadóan küzdött az európai műholdas-navigációs program sikeréért, mint a légi közlekedés biztonságosabbá tételéért. Tudta és képviselte, hogy a tudományba fektetett pénz és energia, ha jól bánnak vele, idővel megtérül. Az igényességet önmagától és környezetétől is megkövetelte, németes műveltsége mellé precizitás is járt. 

A hivatalos közlemény szerint Barsiné Pataky Etelka 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe, majd 2000 és 2003 között Magyarország bécsi nagykövete volt. 2004-ben a Fidesz listáján szerzett európai parlamenti mandátumot, 2009-ben pedig a Magyar Mérnöki Kamara elnökévé választották. 2010-ben az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztossá nevezték ki. 77 évet élt.

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.