Budai Gyula: Hollandiának bocsánatot kell kérnie

2017. augusztus 26., szombat 12:43, frissítve: szombat 12:59

Nem elég az, hogy a holland külügyminiszter elhatárolódott a nagykövetétől, Hollandiának bocsánatot kellene kérnie. Az elhatárolódás „csak egy válasz, de nem kielégítő válasz, a magyar kormány a bocsánatkérést várja ebben az ügyben”– mondta az MTI tudósítása szerint Budai Gyula a magyar–holland diplomáciai konfliktussal kapcsolatban, egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva.

A fideszes politikus hozzátette: elfogadhatatlan a holland nagykövet Magyarországgal kapcsolatban tett kijelentése.

Budai Gyula szintén kérdés kapcsán kitért arra is, hogy a magyar–holland gazdasági kapcsolatok a legmagasabb szinten vannak, és ez elmondható a külügyminiszteri kapcsolatokról is. Ugyan vannak nézetkülönbségek a két ország között, de alapvető kérdésekben egyetért a két külügyi vezető, és a mostani „incidens” nem lesz kihatással a két ország gazdasági kapcsolataira – vélte.

Ez egy diplomáciai ügy, ezt a holland kormánynak kell megoldania, most az „ő térfelükön pattog a labda” – jegyezte meg Budai Gyula.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ami az ügyet illeti: nagy port kavart, hogy a távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjúban azt mondta: a magyar kormány úgy kreál ellenséget, mint a terroristák. Ez a kijelentése kiverte a biztosítékot Budapesten, főleg a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Szijjártó Péter tárcavezető válaszul határozatlan időre haza is rendelte a hágai magyar nagykövetet, Kocsis Andrást, aki egyébként alig több mint egy éve dolgozott állomáshelyén. (Azt az érdekességet a 24.hu szúrta ki, hogy Szijjártó Péter és Kocsis András középiskolai évfolyamtársak voltak.)

Megszólalt a holland külügyminiszter is pénteken. Bert Koenders telefonon felhívta Szijjártó Pétert, és leszögezte, amit a távozó budapesti holland nagykövet nyilatkozott, az nem a holland kormány álláspontja. A holland külügyminiszter arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy kormánya elhatárolódik a távozó budapesti nagykövet azon állításától, amely egyenlőségjelet tesz a terroristák és a magyar kormány közé. Majd saját maga is elhatárolódott a Magyarországot bíráló kijelentésektől.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.