Amerikai beavatkozás a magyar belpolitikába? + Videó

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. január 11., szerda 10:00

Az MNO úgy értesült, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal is találkozót kezdeményezett az amerikai nagykövetség, hogy tájékozódjon a korrupciógyanús ügyekkel, de legfőképpen Gyurcsány Ferencnek a sukorói kaszinóberuházásban játszott szerepével kapcsolatban.

Budai megkeresésünkre elmondta: tavaly májusban hívták meg az „informális beszélgetésre” . Úgy véli, a találkozó célja egyértelműen az információgyűjtés volt, „egyszerűen meg szerették volna tudni, milyen muníció van a kezünkben. Más ügyekről is szót váltottunk, de az egész Gyurcsányra volt kihegyezve”. A mintegy két órán át tartó, a kormánybiztos véleménye szerint számonkérő jellegű beszélgetés során a nagykövet első titkára elsősorban eljárásjogi aggályokat fogalmazott meg. A kormánybiztosi hatáskör kiterjedése, működése és a társszervekkel összehangolt tevékenység mellett az első titkár azt is megkérdezte, miért folyik politikai üldözés Gyurcsány Ferenc ellen.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a beszélgetést megelőzően sor került egy munkamegbeszélésre is, ahol tíz nagykövet is jelen volt. Eleni Tsakopoulos Kounalakis már itt is nekem szegezett néhány kérdést a tervezett sukorói kaszinóépítés ügyében, pedig Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről ekkor még szó sem volt. Az amerikai mellett az izraeli nagykövet is aggályait fejezte ki az elszámoltatási kormánybiztosság munkájával és az eljárással kapcsolatban. Itt és az áprilisi informális találkozón is kiemeltem: Magyarország jogállam, és az ügyben nem a kormánybiztosság, hanem a nyomozó hatóságok járnak el a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Arról nincs tudomásom, hogy a Legfőbb Ügyészségtől milyen jellegű információt szeretett volna megszerezni a diplomáciai testület, de náluk is érdeklődtek. Szomorúan veszem tudomásul, hogy a nagykövetség ilyen szerepet kíván betölteni ebben az ügyben, vélte a kormánybiztos.Budai Gyula hozzátette: a sajtót eddig azért nem értesítették az „informális megbeszélésről”, mert nem gondolták volna, hogy ilyen jelentőségű ügy kerekedik majd belőle. „Ezután viszont másképp kommunikálunk.”

A Magyar Nemzet szerdai számában arról írt, hogy az amerikai nagykövetség statisztikai adatszolgáltatás címén az elmúlt időszakban rendszeresen kért információkat a Legfőbb Ügyészségtől. Arra voltak kíváncsiak, hogy név szerint mely szocialista politikussal szemben folyik büntetőeljárás, és milyen stádiumban van a nyomozás. Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet korábban a Legfelsőbb Bíróság elnökével és a Magyar Bírói Egyesület első emberével is megbeszéléseket folytatott a magyar igazságszolgáltatás munkájáról.

Az üggyel kapcsolatban a Hír TV-nek Budai Gyula elmondta: „A mostani történések tükrében egyértelműen azt tudom mondani, hogy az amerikai nagykövet nyíltan beleavatkozik a magyarországi belpolitikába, illetőleg azok a kérdések, amik ott elhangzottak, mind a nyomozó hatóság, mind a jogállamiság alapjait kérdőjelezték meg. Én úgy gondolom, hogy sem én, sem más soha nem tett fel olyan kérdéseket, hogy az Amerikai Egyesült Államokban milyen jellegű büntetőeljárások folynak politikusok ellen. És ha a hír igaz, ami itt elhangzott, hogy a legfőbb ügyész úrtól szocialista politikusokra vonatkozóan konkrét adatokat kértek, akkor ennek a tükrében úgy gondolom, hogy a velem folytatott beszélgetés teljes mértékben illeszkedik abba az információgyűjtésbe, ami az előző kormány tagjai ellen indult eljárások tekintetében információgyűjtésnek hívható.”

Forrás: MNO/Hír TV

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.