Budapest visszarepül 80 évet az időben

2015. április 9., csütörtök 18:54, frissítve: csütörtök 09:13

Melange, szürke árnyalatok, tyúklábmintás mellény, ascort sál, érzéki vörös száj – szombaton újra a két világháború közötti brit divat tárul majd a főváros elé – kerékpárra ültetve. Jön a kilencedik bringás tweed felvonulás.

Filmes beszámolóikon valami egészen különleges világot látunk, mintha káprázna a szemünk. Az alakok a két világháború közti brit divatvilág figurái, a körítés a XXI. századi Budapest. Szombaton újra „gurul” a Tweed Run, pár órára újra a maguk képére formálják Budapestet.

Immár kilencedszer haladnak végig a fővároson a tweed mámoros szerelmesei – nincsenek túl sokan, legfeljebb úgy 150-en, de talán éppen ezért nyeri az „üde színfolt” a „bosszantó közlekedési akadály” elleni meccsét. Az idei beöltözős bringás vonulás szombat délelőtt 10-kor veszi kezdetét az Egyetem téri Táskarádió elől, de ekkor még nem pattan senki drótszamárra. Alkalom lesz rengeteg fényképet készíteni, ismerkedni, és alakítani még a ruházaton, sminken. A regisztráció helyén tánctanulásra is lehetőség lesz fél 11-től, erről szintén nem érdemes lemaradni.

Hogyan is kell kinézni? Van egy alapvető tweed öltözködés, aminek a stíluselemeit korábbi képgalériánkról könnyen el lehet lesni, és alábbi keretes írásunkban „véresen komoly” szabványokat is bemutatunk.

Idén azonban már fejlődik a Tweed Run – így hívják az eseményt itthon –, hisz tweed és gengszter stílusban is meg lehet jelenni.

Öltözködési etikett
Tweed legény, leány: háromrészes tweed öltöny vagy kosztüm, melange vagy szürke árnyalatokban. A zakó alatti mellény lehet halszálkamintás, „árpaszemes”, tyúklábmintás, eszterházi vagy bármilyen kockás. Mivel jó időt mondanak, jöhet alulra a breeches térdnadrág. Az ingre köthetünk nyakkendőt vagy csokornyakkendőt, ascort kötésű sálat. A nadrágon nagyon is lehet nadrágtartó, a lábon kárómintás zokni, gojzer varrott cipő, a fejen pedig lapos göttman sapka vagy tweed kalap. Hiteles kiegészítők: pipa, láncos zsebóra, bajusz. Az uraknak ajánlott lapos üveg is, hogy fel tudják frissíteni magukat a verseny után. A tweed leányok viselete a háromrészes kosztüm: blézer, mellény, térdnadrággal vagy szoknyával, melange árnyalatban, de túlöltözöttség igazából nincs is.

Gatsby/flapper hölgy: rövid, szabadesésű, „A” vonalú ruha, sok rojttal, flitterrel, gyönggyel, esetleg az anyagával, a csípőnél övszerűen szűkítve. Fekete, szürke, ezüst, arany, bézs színekben, hátul csíkos harisnya. Kiegészítők: kalap – harang alakú (cloche), tengerész (sailor), nagy karimájú (florentin) –, könyékig érő csipkekesztyű, hosszú gyöngysor, tollas fejdíszek, tollboa, szőrme, szipka, ridikül. Cipő – kényelmes trottőr sarkú, pántos, a ruhához illő színben. Frizura: bubi, Marcell-hullám. Smink: vékonyra szedett szemöldök, mélyen ülő füstös szemek és érzéki vörös száj.

Gengszter úr vagy hölgy: háromrészes, jól szabott öltöny sötét színben vagy fekete-fehér kombinációban, hajszálcsíkos. Fehér ing és sötét nyakkendő ildomos, fekete ing esetén azonban világos nyakkendőt kell kötni. A kalap lehet világos borsalino – ezt Al Capone hozta divatba – vagy fedora (világos–sötét szalaggal). Bőrkesztyű is jöhet, a cipő azonban kötelezően bőr, hosszított orrú, az sem baj, ha lyukacsos mintájú. A legelegánsabb lábbelik két színűek. Kiegészítők: hózentráger, zsebóra, virág a szivarzsebben, szivar.

– Amit ajánlunk: a nadrág, mellény, zakó szettet és a lehetőleg korabeli kiegészítőket, nők esetében kesztyű, bross, kalap – próbál eligazítást adni Szabados Iréne főszervező, aki nagyon kéri, farmerban és egyéb, mai viseletben lehetőleg ne jelenjen meg senki. – Több versenyen a minőségi bőrcipő és az esztétikai, valamint színösszhang hozott győzelmet. Az esemény Facebook-oldaláról is lehet ötleteket meríteni – teszi hozzá ösztönzőleg. Merthogy verseny is lesz: az a tweed legény, illetve leány, valamint gengszter, aki a legjobban néz ki a 20-as, 30-as évek divatja szerint, a hírnév és a siker mellett értékes jutalomban is részesül.

Szűk keresztmetszet a kerékpár, mert nyilván mindenki olyannal megy, amilyenje van, és hát tényleg az öltözködés itt a lényeg. De ha már itt tartunk, Szabados Iréne mesél „a jó tweed bringáról” is.

– A kerékpárok a két háború között nagyobb értéket képviseltek, mint most. Főként kisebb műhelyekben építették, és ezért kerültek többe. Hogy érzékeljük: a biciklik ára 1939-ben 120-160 pengő körül volt, ebben az időben egy kubikus 1,2 pengő körül keresett napszámban. A Weiss Manfréd gyárból így is sok-sok márka kikerült: Corvin, Csepel, Csepel-Ballon, Csepel-Félballon, Csoda, Csoda-Ballon, Diadal, Extra, Fecske, Leányka, Luxus, Pajtika, Rapid, Sparta, Super. A Ballon jelölés a széles gumijú változatot jelölte. Különösen sikeres volt a Csoda nevű modell, ezt a második világháború után is sokáig gyártották még – ad rövid történeti áttekintést a főszervező.

A felsoroltak közül jó néhány típus ott lesz szombaton, de Szabados Irénét arra is megkértük, meséljen az eddigi felvonulások legkülönlegesebb darabjairól is.

Fotó: Biczó Orsolya

– Az őszi túránk egyik legöregebb kerékpárja egy 1930 körül gyártott Univerzál német luxus-túrakerékpár volt (képünkön alább – a szerk.), rajta egy apuka és 3 éves kisfia. De találkoztunk már velocipéddel is Tweed Runon. Az idei vonulás alkalmával Siklósi János kerékpárműgyűjtő zsűrizni is fogja a drótszamarakat.

Fotó: Biczó Orsolya
Nem is rég fedezték fel
Az első Tweed Runt 2009 januárjában rendezték Londonban, a budapestihez hasonlóan online fórumokon. A második tweeden, 2010 áprilisában már 400 regisztrált „versenyző” vett részt, azóta világszerte elterjedt, olyan nagyvárosokat is beleértve, mint New York, San Francisco, Sydney, Tokió és Athén.

A tavalyi londoniról itt látható videós összeállítás.

Az útvonalról eddig még nem volt szó – hogy ne érjen senkit meglepetésként, illetve élesíthessük a kütyüt, ha éppen arra visz az utunk.

– Korábban a Városligetből indultunk befelé, idén azonban a Belvárosban zajlik majd, és két flashmobot is beleszőttünk a programba, ami így várhatóan 3 órás lesz.

És egy kis összesítés: az eddigi divatolások alkalmával a bringákon szárnyalt 700 méternyi csipkeharisnya, 200 méternyi nadrágtartó, 300 igazi tweed zakó és számtalan kiegészítő az 1920 és 1950 közötti angolszász kultúrát megidézve. Az összesen mintegy 600 résztvevő tízezer kilométert tett meg örömbringázva a fővárosban. Korábban az MNO is végigtekert egy Tweed Runon.

Fotó: Biczó Orsolya

A szervezők azért szerelmesedtek bele ebbe a korszakba, mert ez volt a minőségi ruhák, a zene, a tánc és a kerékpárok igazi nagy, közös virágkora.

– Táncban a swing és a lindy hop lesz terítéken, amit a Pepita Tánciskola szintén velünk tekerő tanárai mutatnak majd meg a biciklizőknek – ecsetelte Szabados Iréne. A tavalyi „Csak pasik” rendezvényen a betanult táncból ez a koreográfia készült, videós beszámoló a teljes eseményről pedig íme:

A kerékpár a két világháború között
A harmincas évekre egyfajta szimbólum lett a kerékpár, amit nem mindenki engedhetett meg magának. De a kis- és középpolgári réteg igen. Használták, dolgoztak vele, szállítottak vele és természetesen túráztak is. Komoly versenyek zajlanak egészen a századfordulótól mind a kerékpárpályákon, mind az utakon.


A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.