Bukásra áll a kvótaper, ezért követel pénzt Brüsszeltől a kormány

MN

2017. szeptember 3., vasárnap 11:27, frissítve: vasárnap 18:58

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjút, amelyben természetesen az volt a főtéma, hogy Orbán Viktor kormányfő a határvédelmi költségek felének megtérítését kéri az Európai Bizottságtól. Rogán sokat beszélt arról, miért jogos a kérés, de elárult valami fontosabbat is.

Felmerült, hogy az úgynevezett kvótaperben, amelyet Magyarország és Szlovákia indított az Európai Tanács 2015. szeptemberi, 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló határozata ellen, a jövő héten várható döntés. Rogán erre azt mondta: sok elvárása nincs ezzel kapcsolatban, mert úgy érzi, az Európai Bíróság nem jogi, hanem politikai döntést fog hozni, „hiszen óriási politikai nyomás nehezedik” rá.

Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy nem sok esélye van a magyar kormánynak, miután júliusban a főtanácsnok alaptalannak minősítette a magyar és szlovák keresetet. Rogán azonban lényegében elismerte, hogy a közelgő vereséggel áll szoros összefüggésben Orbán ötlete a kerítés számláinak brüsszeli benyújtásáról: ha ott számon kérik Magyarországon a szolidaritást, akkor „nekünk is ki kell mondani: a szolidaritásnak van az a fajtája, amikor egy tagállam védelmezi az összes többit” – mondta.

Az Európai Bizottság szóvivője első körben, szóban már jelezte, hogy nem ad pénzt határkerítésre. Erre Rogán azt mondta: „Ismerjük az első brüsszeli választ, válaszolni fogunk rá, és továbbra is az az elvárásunk, hogy Brüsszel állja ezeket a költségeket, legalább a felét”. Szerinte a kormány először a munkát végezte el, és mostanra kijelenthető, hogy Magyarország teljesítette kötelességét, készen áll a határok teljes körű megvédésére, „innentől kezdve kérjük a költségek finanszírozását”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.