Bukásra áll a kvótaper, ezért követel pénzt Brüsszeltől a kormány

MN

2017. szeptember 3., vasárnap 11:27, frissítve: vasárnap 18:58

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjút, amelyben természetesen az volt a főtéma, hogy Orbán Viktor kormányfő a határvédelmi költségek felének megtérítését kéri az Európai Bizottságtól. Rogán sokat beszélt arról, miért jogos a kérés, de elárult valami fontosabbat is.

Felmerült, hogy az úgynevezett kvótaperben, amelyet Magyarország és Szlovákia indított az Európai Tanács 2015. szeptemberi, 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló határozata ellen, a jövő héten várható döntés. Rogán erre azt mondta: sok elvárása nincs ezzel kapcsolatban, mert úgy érzi, az Európai Bíróság nem jogi, hanem politikai döntést fog hozni, „hiszen óriási politikai nyomás nehezedik” rá.

Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy nem sok esélye van a magyar kormánynak, miután júliusban a főtanácsnok alaptalannak minősítette a magyar és szlovák keresetet. Rogán azonban lényegében elismerte, hogy a közelgő vereséggel áll szoros összefüggésben Orbán ötlete a kerítés számláinak brüsszeli benyújtásáról: ha ott számon kérik Magyarországon a szolidaritást, akkor „nekünk is ki kell mondani: a szolidaritásnak van az a fajtája, amikor egy tagállam védelmezi az összes többit” – mondta.

Az Európai Bizottság szóvivője első körben, szóban már jelezte, hogy nem ad pénzt határkerítésre. Erre Rogán azt mondta: „Ismerjük az első brüsszeli választ, válaszolni fogunk rá, és továbbra is az az elvárásunk, hogy Brüsszel állja ezeket a költségeket, legalább a felét”. Szerinte a kormány először a munkát végezte el, és mostanra kijelenthető, hogy Magyarország teljesítette kötelességét, készen áll a határok teljes körű megvédésére, „innentől kezdve kérjük a költségek finanszírozását”.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.