Bűnbakká tehették a VII. kerületi rendőrkapitányt

Molnár Richárd

Molnár Richárd

2017. augusztus 2., szerda 10:04, frissítve: szerda 10:25

Váratlanul visszavonták a VII. kerületi rendőrkapitányság vezetője, Kiss Szabolcs alezredes kinevezését. Két héttel ezelőtt az ő részvételét nem engedélyezték a felettesei egy lakossági fórumon. A július 13-i erzsébetvárosi találkozóra az Élhető Erzsébetváros nevű civil csoport hívta meg a rendőrkapitányt, a találkozó az úgynevezett bulinegyed, vagyis a VII. kerület Nagykörút–Wesselényi utca–Kazinczy utca–Király utca által határolt belső részeinek problémáival foglalkozott volna. A környék mintegy 400 vendéglátó- és szórakozóhelyén mindennap, estétől reggelig több ezer ember mulatozik, majd az utcákon hangoskodik, randalírozik, de a helyi lakosok életét nem csak a zaj és a felgyülemlő hulladék keseríti meg. Az utóbbi években a turistákra szakosodott drogkereskedők és a prostituáltak szinte megszállták a környéket, a rivális bandák pedig olykor már a nyílt utcán összecsapnak, gázpisztolyos lövöldözésekre is akadt példa. Az Élhető Erzsébetváros legfőbb problémája, hogy a Vattamány Zsolt (Fidesz) által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat 2013-ban megszüntette a csendrendeletet, így a szórakozóhelyek korlátlan ideig nyitva lehetnek a területen. Az áldatlan állapotok miatt a csoport múlt pénteken tüntetést szervezett a bulinegyedbe, mintegy 200 fő részvételével.

A szervezet július 13-i fórumára Vattamány Zsolt és az önkormányzat más illetékesei sem fogadták el a meghívást, az érintett hivatalos szervek részéről egyedül Kiss Szabolcs alezredes akart elmenni. Úgy tudjuk, a rendőrkapitány meglepődve tapasztalta, hogy végül nem kapta meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) engedélyét. Kiss Szabolcs már korábban is vett részt lakossági fórumokon, illetve a kerületi közgyűlés június 16-i ülésén fölajánlotta, hogy aznap délután vagy másnap délelőtt az irodájában fogadná az érdeklődő lakosokat. A rendőrkapitány azért indítványozta ezt a lehetőséget, mert az ülésen a Fidesz–KDNP-frakció tartózkodása, illetve a két fideszes alpolgármester, Bajkai István és Hutiray Gyula „nem” szavazata miatt a testület elvetette, hogy a helyi lakosok a közgyűlésben kérdezhessenek Kiss Szabolcstól.

Értesüléseink szerint a rendőrkapitány nem számított a leváltására, és vezéráldozat lett a megoldásra váró, de az önkormányzat által egyelőre jegelt bulinegyedügyben. Megkérdeztük a BRFK-t, hogy mi volt az oka a rendőrkapitány leváltásának, és volt-e ehhez köze a július 13-i lakossági fórumnak. Arról is érdeklődtünk, hogy miért nem engedték meg Kiss Szabolcs számára a részvételt, de lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

A rendőrség honlapja szerint egyébként jelenleg már Csintalan Pál alezredes vezeti a kerületi kapitányságot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.02.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.