Bűnbakká tehették a VII. kerületi rendőrkapitányt

2017. augusztus 2., szerda 10:04, frissítve: szerda 10:25

Váratlanul visszavonták a VII. kerületi rendőrkapitányság vezetője, Kiss Szabolcs alezredes kinevezését. Két héttel ezelőtt az ő részvételét nem engedélyezték a felettesei egy lakossági fórumon. A július 13-i erzsébetvárosi találkozóra az Élhető Erzsébetváros nevű civil csoport hívta meg a rendőrkapitányt, a találkozó az úgynevezett bulinegyed, vagyis a VII. kerület Nagykörút–Wesselényi utca–Kazinczy utca–Király utca által határolt belső részeinek problémáival foglalkozott volna. A környék mintegy 400 vendéglátó- és szórakozóhelyén mindennap, estétől reggelig több ezer ember mulatozik, majd az utcákon hangoskodik, randalírozik, de a helyi lakosok életét nem csak a zaj és a felgyülemlő hulladék keseríti meg. Az utóbbi években a turistákra szakosodott drogkereskedők és a prostituáltak szinte megszállták a környéket, a rivális bandák pedig olykor már a nyílt utcán összecsapnak, gázpisztolyos lövöldözésekre is akadt példa. Az Élhető Erzsébetváros legfőbb problémája, hogy a Vattamány Zsolt (Fidesz) által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat 2013-ban megszüntette a csendrendeletet, így a szórakozóhelyek korlátlan ideig nyitva lehetnek a területen. Az áldatlan állapotok miatt a csoport múlt pénteken tüntetést szervezett a bulinegyedbe, mintegy 200 fő részvételével.

A szervezet július 13-i fórumára Vattamány Zsolt és az önkormányzat más illetékesei sem fogadták el a meghívást, az érintett hivatalos szervek részéről egyedül Kiss Szabolcs alezredes akart elmenni. Úgy tudjuk, a rendőrkapitány meglepődve tapasztalta, hogy végül nem kapta meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) engedélyét. Kiss Szabolcs már korábban is vett részt lakossági fórumokon, illetve a kerületi közgyűlés június 16-i ülésén fölajánlotta, hogy aznap délután vagy másnap délelőtt az irodájában fogadná az érdeklődő lakosokat. A rendőrkapitány azért indítványozta ezt a lehetőséget, mert az ülésen a Fidesz–KDNP-frakció tartózkodása, illetve a két fideszes alpolgármester, Bajkai István és Hutiray Gyula „nem” szavazata miatt a testület elvetette, hogy a helyi lakosok a közgyűlésben kérdezhessenek Kiss Szabolcstól.

Értesüléseink szerint a rendőrkapitány nem számított a leváltására, és vezéráldozat lett a megoldásra váró, de az önkormányzat által egyelőre jegelt bulinegyedügyben. Megkérdeztük a BRFK-t, hogy mi volt az oka a rendőrkapitány leváltásának, és volt-e ehhez köze a július 13-i lakossági fórumnak. Arról is érdeklődtünk, hogy miért nem engedték meg Kiss Szabolcs számára a részvételt, de lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

A rendőrség honlapja szerint egyébként jelenleg már Csintalan Pál alezredes vezeti a kerületi kapitányságot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.02.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.