Cenzúrázta a szerdai esti mesét a közrádió?

MNO

2017. március 16., csütörtök 10:38, frissítve: csütörtök 15:49

Levette műsoráról a Kossuth Rádió a Szépenszóló Fütyöri című magyar népmesét, helyette a Sárkányölő Sebestyén került adásba március 15-én. Értik: fütyöri.

Ismerve a magyar közmédiát, nagyon is elképzelhető, hogy az áthallás miatt változtattak menet közben a műsorrenden éppen azon a napon, amelyen a miniszterelnök ünnepi beszédét füttykoncerttel kísérték a kormány politikája ellen tiltakozók.

A miniszterelnöki retorika rendszeresen használja a harc, háború, ellenség kifejezéseket, a március 15-i beszéd sem nélkülözte ezeket. – Mi, magyarok nem egy csatában és nem egyetlen hadjáratban gondolkodunk – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: akik csatát és hadjáratokat nyertek ellenünk, a háborút végül elvesztették.

Az orbáni beszédekre és a füttykoncertre is rezonálhat az eredeti adásrendből lecserélt mese, amelyben a király egy háborúban megsüketül, és ezért elmegy a kedve a háborúskodástól: 

„Volt egyszer egy király, aki teljesen süket volt. Még egy régebbi háborúban történt, hogy a füle mellett sült el az ágyú, attól süketült meg. No, el is ment a kedve mindenféle háborúskodástól. Nem hogy javult volna, egyre romlott az állapota. Ordítozhattak a fülébe, nem hallott az égegyadta világon semmit! Nagyon elkeserítette ez a süketség! Egy napon, a saját születése napján, mikor az üdvözlő beszédekből nem hallott semmit, azt mondta három fiának, hozzák el neki a Szépenszóló Fütyörit!”

A közmédia internetes felületein átírták a rádióműsort, de az eredetit több, tévéműsorokkal foglalkozó portál is megőrizte. 

Levélben fordultunk az MTVA-hoz, hogy megtudakoljuk, van-e bármilyen racionális magyarázat az utólagos műsorváltoztatásra. Ha érkezik válasz, azonnal közöljük. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.