CEU: Megállapodhatott volna már a kormány

MN

2017. október 13., péntek 20:31, frissítve: péntek 21:25

A kormány új határidőt tűzött ki, hogy az egyetemek teljesítsék a tavaszi, lex CEU néven elhíresült törvénymódosítás által kitűzött feltételeket. A CEU vezetése szerint ez visszalépés, és a kormány megállapodhatott volna már New York állammal – ez az intézmény magyarországi működésének feltétele.

Egy évvel hosszabbítja meg a tavasszal elfogadott lex CEU-ban foglalt határidőket a kormány, amennyiben a felsőoktatási törvény Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett módosítását elfogadja a parlament.

Ez azt jelenti, hogy a tavaszi – főleg a Soros György által alapított CEU-t, azaz a Közép-európai Egyetemet érintő – módosításban foglalt követelményeknek nem 2018. január elsejéig, hanem 2019. január elsejéig kell majd megfelelni – derült ki Trócsányi László pénteki sajtótájékoztatóján. Vagyis a kormány haladékot adna a CEU-ügynek, miután az Európai Bizottság áprilisban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A CEU közleményben reagált a bejelentésre, amit Michael Ignatieff elnök-rektor és Liviu Matei rektorhelyettes írt alá. Az egyetem vezetése szerint semmi akadálya nem volt, hogy a kormányzat aláírja New York állammal az egyetem fennmaradását biztosító megállapodást, hiszen a szövege készen áll.

Azt írják: az igazságügyi miniszter mai javaslata a határidők megváltoztatásáról „meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát, miközben hátat fordít a kérdés kézenfekvő megoldásának”.

„A tervezett megállapodással összhangban a CEU egyetértési megállapodást kötött a Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Már el is indítottunk egy, a New York Állam Oktatási Hivatalánál bejegyzés alatt álló programot, ami heteken belül megkezdheti működését. Így tehát nincs akadálya egy olyan megállapodásnak, amely végleg rendezné a kialakult helyzetet” – írták.

Ugyanakkor újabb kérdések is felmerültek az elmúlt hetekben a feltételrendszerrel kapcsolatban: kiderült, hogy talán az sem elegendő, hogy a CEU megegyezett a New York államban működő Bard College-dzsal arról, hogy képzéseket működtethet az intézmény épületeiben. Ugyanis most már azt is részletesebben fogja vizsgálni a kormány, hogy azoknak a képzéseknek van-e ugyanolyan akkreditációjuk, amilyen a meglévő budapestieknek.

„A határidő meghosszabbítása és a megállapodás aláírásának elmaradása véleményünk szerint visszalépés” – szögezte le az egyetem vezetése.

A CEU sürgeti a magyar kormányt, hogy haladéktalanul írja alá a Magyarország és New York állam közötti megállapodást, és közleményben kinyilvánította elkötelezettségét, hogy minden törvényes előírásnak eleget tesz.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.