CEU-s oktató: Most akkor menjek vissza az USA-ba?

MN

2017. március 29., szerda 20:00, frissítve: csütörtök 17:20

A Princetonon doktorált, Bostonban tanított, majd hazajött a CEU-ra Zawadowski Ádám, hogy segíthessen egy jó magyar egyetem működtetésében, a magyar közgazdaság-tudomány alakításában. Most pedig felháborodott az intézmény ellehetetlenítésének kísérletén, és ezért levelet írt ismerőseinek, nem is akármilyet. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sorait az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Kedves Barátaim!

Mint oktató és kutató nem szokásom leveleket és felhívásokat írni, de most nem maradhatok csendben! Másfél éve az USA-ból hazajöttem családommal együtt. A Princetonon szerzett doktori és további 5 év Boston Universityn szerzett oktatói-kutatói tapasztalattal a hátam mögött szerettem volna itthon kamatoztatni tudásomat. Szerettem volna azt a hihetetlen élményt átadni a magyar és más kelet-európai diákoknak amit CEU-s diákként régen én is átéltem: minőségi tudást kapni olyan emberektől, akik a legjobb helyeken szerezték azt.

Alapvetően konzervatív, keresztény beállítottságú emberként nyugodtan azt oktathattam és kutathattam a CEU-n, amit fontosnak és igaznak gondolok. Ehhez megkaptam minden anyagi és erkölcsi támogatást, olyat amit magyar állami egyetemeken csak álmodni lehet. Soha senki, sem Soros, sem a rektor, sem a tanszékvezető nem mondta meg nekem, hogy mit taníthatok és mit kutathatok. Amerikában sok egyetemet alapítottak gazdag családok adományaiból és a legtöbb esetben nem kértek az alapítók semmit cserébe, a CEU-n is ez a helyzet. Ez egy dicséretes amerikai hagyomány ami lehet, hogy magyar ésszel felfoghatatlan.

Az origo.hu által leírtak hatalmas csúsztatások. A CEU-t összemosni a kamuegyetemek diplomagyáraival nevetséges! Tanáraink a Harvardon, MIT-n, Princetonon, stb. szerezték doktorátusukat, és a legjobb diákjaink ugyanezekre az egyetemekre mennek doktorálni. A közgazdaságtan tanszék a nemzetközi publikációk és EU-s kutatási pályázatok sikeressége alapján mérve Európa legjobb tanszékei közé tartozik. Ilyen lenne egy kamuegyetem? Aki ismeri a CEU-t, az tudja a választ. Ne hagyjátok megvezetni magatokat különböző, sajtó által terjesztett rágalmakkal!

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az, hogy a kamuegyetemek megszüntetésének álcája alatt a CEU-t Magyarországon ellehetetlenítik végtelen inkompetenciáról és/vagy végtelen rosszindulatról árulkodik. Egy ilyen döntés alapvetően aláásná az egyetemi, oktatói és kutatói függetlenséget, olyan mértékben amit legutoljára 1989 előtt láttunk.

Tényleg azért jöttem haza, hogy segítsek egy jó magyar egyetemet építeni és ezáltal hozzájárulni a magyar közgazdaságtudomány fejlődéséhez! Most akkor menjek vissza az USA-ba? Nem azért írom ezt a levelet, mert féltem az állasomat.

Bármikor kapnék egy jó állást egy amerikai vagy nyugat-európai egyetemen. Azért írok, mert én itthon szeretnék dolgozni, a CEU-n! Mivel a CEU-n kívül a magas szintű oktatásra és kutatásra közgazdaság területén itthon jelenleg (sajnos) nincs más jó hely.

Kérem továbbítsátok ezt a levelet barátaitoknak, ismerőseiteknek. Külön kérésem azon barátaimnak akik az államigazgatásban vagy médiában dolgoznak, hogy emeljenek szót a CEU magyarországi ellehetetlenítése ellen!

Köszönettel

Zawadowski Ádám

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.