Raffaelék elégedettek, mások csalódottak + Képriport + Videó

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. április 27., péntek 14:21, frissítve: vasárnap 18:25

Gyakorlatilag megfelezte az elsőfokú büntetést Marian Cozma meggyilkolásának ügyében a Győri Ítélőtábla, Raffael Sándor, Németh Győző és Sztojka Iván együttesen 44 évet kell hogy börtönben töltsön.
Az MNO tudósítója által Veszprémben megkérdezettek súlyosabb büntetést vártak.

„Marian Cozmát szerintem Veszprémben tanították meg kézilabdázni igazán, és pont akkor ölték meg, amikor már egyértelműen látszott, hogy micsoda tehetség ez a fiatal gyerek”. Az MNO helyszíni riportját itt olvashatja.

Kétségtelenül szokatlan ítélet született – fogalmazott a Lánchíd Rádió kérdésére Kőhalmi László büntetőjogász. Az enyhítés oka elsősorban az eltérő minősítés, illetve eltérő bűncselekmények megállapítása. Ez egy súlyos büntetés így is, de volt egy olyan közfelháborodás, ami miatt súlyosabbat várt a lakosság. Mire szabadulnak, azért már nem lesznek fiatal emberek – tette hozzá. Kőhalmi László azt is elmondta: a kedvezmények miatt nem mindegy, hogy a fegyházbüntetést börtönbüntetésre enyhítették.


Petre Cozma még nem tud beszélni

Érzelmektől elfúló hangon fogadta a per végéről szóló híreket Marian Cozma édesapja, a jelenleg kórházban tartózkodó Petre Cozma. „Még nem tudok, mit mondani, mert nagyon friss a hír. Nem tudom, hogy mit mondjak, nincs semmilyen ötletem, nem tudok most beszélni” – mondta a Lánchíd Rádiónak.

Értesülésünk szerint a sokkal komolyabb büntetésre számító veszprémi kézilabdadrukkerek kifejezésre kívánják juttatni nemtetszésüket az ítélet kapcsán.

Helmeczy nem érti

Az ítélet mindenkire nézve kötelező és természetesen mindenki tudomásul veszi, ezzel együtt azt kell mondanom, megdöbbenést váltott ki az enyhítés – nyilatkozta az atv.hu megkeresésére Helmeczy László ügyvéd. Azt különösen furcsállta, hogy a harmadrendű Sztojka Iván ítéletét nyolc évre mérsékelték. Hozzátette: amennyiben az ügyészség következetes, megtalálhatja a módját az ítélet felülvizsgálatának.

Az ügyvéd a kártérítési igénnyel kapcsolatban a portálnak elmondta: módosítja a keresetet és az első, illetve másodrendű elítélteken próbálja behajtani az anyagi követelést.

Raffael védője elégedett

Az ítélethirdetés után Tuza Péter, Raffael Sándor ügyvédje az MNO-nak elmondta: „Nemcsak azért tartom komoly előrelépésnek az ítéletet, mert védencemnek sokkal kevesebb időt kell börtönben töltenie, hanem azért is, mert az ítélet egyértelműen rögzítette, hogy az elsőfokú bíróság minősítése helytelen volt, és helytelen volt az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása is.”

Enyhített ítélet

Kihirdette másodfokú, immár jogerős ítéletét a Győri Ítélőtábla Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. A bírósági döntés szerint az elsőrendű vádlott Raffael Sándor és Németh Győző 18 évet, Sztojka Iván pedig 8 évet kell hogy rács mögött töltsön. Mindhárman kaptak még 10 év közügyektől való eltiltást is, illetve kötelezték őket a bűnügyi költségek megtérítésére. A büntetésbe beszámítják az eddig fogva tartásban töltött időt.

A vártnál és az elsőfokú ítéletnél is enyhébb ítélet hatására tapsviharban törtek ki a hozzátartozók, erre Nagy Zoltán bíró csendre intette őket, majd folytatta a felolvasást.

A büntetés részletei

A bíróság az indokolás szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott esetében a társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét, valamint a bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletét átértékelte, így Raffael Sándort egyrendbeli emberölésben, egyrendbeli társtettesként és egyrendbeli bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek.


Raffael Sándort egyrendbeli emberölés bűntettében és kétrendbeli, egy esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntette kísérlete miatt találta vétkesnek a bíróság. Németh Győzőt egyrendbeli emberölés bűntettében és kétrendbeli, társtettesként elkövetett testi sértés bűntettében mondták ki bűnösnek. Sztojka Iván harmadrendű vádlott terhére háromrendbeli, két emberen társtettesként elkövetett, egy esetben bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntette róható.

Miért csökkent?

Nagy Zoltán bíró az ítélet indoklásakor ismertette, az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság széleskörű bizonyítási eljárást végzett, de Raffael, Németh és Sztojka büntetésének csökkenése mellett az akarategység hiányával érvelt: Raffael a földre kerülve ugyanis hirtelen mozdulattal szúrta meg Marian Cozmát, miközben társai nem kerültek földre, tehát csak fizikai közelség bizonyítható, szándékegység nem. Éppen ez támasztotta alá a csökkentés mértékét is, miszerint körülbelül ugyanabban a nagyságrendben csappant meg mindhárom főkolompos büntetési tétele.

Mint ismert, az első fokon eljáró bíróság Raffaelre és Némethre életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki (legkorábban harminc évvel későbbi szabadulással), Sztojkára pedig húsz évet.

Nézze meg percről percre frissülő cikkünket a tárgyalás részleteiről és a reakciókról! További információkat, exkluzív videókat találhat a Cozma-gyilkossággal foglalkozó aloldalunkon, ahol megtekintheti Kálomista Gábor Szíven szúrt ország című filmjét is.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.