Csak a drágább lélegeztetőgép kell?

Kuslits Szonja

Kuslits Szonja

2017. augusztus 31., csütörtök 13:43, frissítve: csütörtök 14:06

Hiába tett 700 millió forinttal jobb ajánlatot a lélegeztetőgépek közbeszerzésén a GE óráiscég, az utolsó pillanatban őket mégis kizárta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a lélegeztetőgépek közbeszerzéséből – erre hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos, az LMP alelnöke a mai korrupcióinfón.

Így az GE által ajánlott 1 milliárd forint helyett a NovelMedix , a Med&Trade Bt. és az általában vesekőzúzással foglalkozó AVAS Egészségcentrum Kft 1,7-1,9 milliárd forint körüli ajánlata maradt csak versenyben. Pedig ahogy arra Hadházy Ákos is felhívta a figyelmet: 700 millió forintból lehetett volna venni például 1500 légkondicionáló berendezést azért, hogy a nyári hónapokban ne szenvedjenek a betegek a hűtetlen rendelőkben és kórházakban.

A Közbeszerzési Döntőbizottság egyébként nemrégiben már 50 millió forintra is megbüntette az ÁEEK-et a lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére kiírt pályázat miatt. Ezt Hadházy szerint úgy fogalmazták meg, hogy a műszaki kritériumoknak csak egyetlen gyártó felelhetett meg.

A most megismert dokumentumok szerint a GE céget szakmailag megalapozatlan indokokkal zárták ki a lélegeztetőgépek beszerzésénél, pedig ők több mint 40 százalékkal olcsóbban szállítottak volna. A kialakult helyzet miatt egyébként a GE jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Hatósághoz.

A történtekkel kapcsolatban Rétvári Bence államtitkár Hadházy Ákos írásbeli kérdésére adott válaszban úgy fogalmaz: a leállított lélegeztetőgép-tenderben nem volt még ajánlat, így nem lehet túlárazásról beszélni. Kitért arra is, a már említett 50 millió forintos döntőbizottsági határozata ellen az ÁEEK közigazgatási pert fog indítani.

Hadházy a Népszavának úgy nyilatkozott: szakértőik most vizsgálják, milyen jogi lépéseket kezdeményezhetnek ebben a korrupciógyanús ügyben.

 

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.