Csak a sajtóban olvasták a jelentéseket az Európai Bizottságnál

NT

2012. április 24., kedd 17:40, frissítve: kedd 18:11

Nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság sem a Nabucco gázvezeték kivitelezésére alakult konzorciumtól, sem a Moltól arra vonatkozóan, hogy a magyar gázipari társaság kivonulna a projektből.

Ezt az európai uniós végrehajtó testület szóvivője közölte kedden Brüsszelben, a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva. Elmondta, hogy egyelőre a bizottság illetékesei is csak a sajtóban olvasták azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Mol a kivonulás mellett döntött.

A brüsszeli bizottság szóvivője arról is beszélt, hogy a projekt most fontos szakaszban tart, mert Azerbajdzsán hamarosan határoz arról, hogy saját gázkészletét ezen a vezetéken fogja-e értékesíteni.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén, egy kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy tudomása szerint a Mol elhagyja a nemzetközi gázvezeték-beruházást. Hozzátette, hogy a Nabucco Magyarország számára fontos projekt, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában. Arra is emlékeztetett, hogy a kivitelező konzorciumon belül – amelynek a Mol is tagja – már korábban is voltak változások.

A Mol hétfőn közölte, hogy a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. „Ezeket az aggályainkat többször is jeleztük a Nabucco Nemzetközi Társaság igazgatótanácsában. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép-Európa energiaellátásának diverzifikációját illetően, de független vállalatként felelősséggel tartozunk részvényeseinknek” – közölte a társaság.

A keddi bizottsági sajtótájékoztatón más magyar témák is szóba kerültek. Ezek egyike a Brüsszelbe a héten eljuttatott konvergenciaprogram volt. Az illetékes szóvivő erről annyit mondott, hogy most nem kíván kommentárt fűzni a program tartalmához, de annak, illetve az azzal kapcsolatos értékelésnek az egyes elemeit beépítik a bizottság szokásos tavaszi gazdasági előrejelzésébe, amelyet a jövő hónapban készítenek el. A bizottság minden EU-tagország esetében így jár el – fűzte hozzá.

Ami pedig az újonnan bejelentett magyar adóterveket illeti, a bizottság emlékeztetett arra, hogy az adózás nemzeti illetékességbe tartozik az EU-ban. A szóvivő megjegyezte: a tagországoknak mindazonáltal ügyelniük kell arra, hogy az új adófajták ne sértsék a diszkriminációmentességre és a szabadságjogokra vonatkozó uniós szabályokat.

A pénzügyi tranzakciós adókkal kapcsolatban a szóvivők emlékeztettek arra, hogy ilyen már több EU-tagországban létezik, a távközlési jellegű illetékre vonatkozóan pedig arra mutattak rá, hogy a mostani bejelentéseket meg kell különböztetni a válságadótól, amelynek bevezetése miatt a testület az Európai Bírósághoz fordult.

A tervezett 567-665 milliárd forint, az államháztartás pozícióját javító intézkedések közül jövőre a legnagyobb tétel a 0,1 százalékos maximum 30 ezer forintos pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése, amelytől 130-228 milliárd forint bevételt vár a kormány jövőre – áll a konvergenciaprogramban.

Később a bizottság természetesen át fogja tekinteni az adóváltoztatásokkal kapcsolatban most bejelentett tervek részleteit – jelezték még a testület illetékesei.

Az OMV a Nabucco egy rövidebb változatán dolgozik – mondta az APA osztrák hírügynökség kérdésére a vállalat szóvivője kedden, Orbán Viktor előző napi brüsszeli kijelentésére reagálva. „A versenyszférában tevékenykedő vállalatokként természetesen a gazdasági hasznosságot is egyértelműen ki kell, hogy tudjuk mutatni” – jelentette ki Johannes Vetter, az OMV szóvivője. Ezért folyamatban van a Nabucco West elnevezésű projektvariáció kidolgozása, amely lényegesen rövidebb, mint az eredeti változat – tette hozzá. A Nabucco West a török földgázvállalattal partnerségben a bolgár–török határtól, az osztrák határon át szállítana földgázt az európai piacokra – fejtette ki a szóvivő.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.