„Csak az volt a kérdés, hogy hány oktató nem tűri el a kialakult helyzetet”

,

2017. augusztus 3., csütörtök 20:17, frissítve: péntek 10:39

Egyenként nem, legfeljebb csak csoportosan vállalják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gazdasági karáról távozó oktatók, hogy átmenetileg tovább tanítsanak az intézményben – értesült a Magyar Nemzet. Szerdán derült ki: az egyetemet közel 40 oktató hagyja ott, velük tárgyal az egyetem, hogy az elkövetkezendő egy-három tanévben a távozásuk ellenére valamilyen formában folytassák tevékenységüket, például a szakdolgozatok konzultációját.

Lapunk információi szerint a távozó oktatók többsége a gazdasági képzést beindítani kívánó Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatja munkáját. A műszaki egyetem tehát kénytelen a jövőbeli konkurensével, az ELTE Gazdaságtudományi Intézetével (GTI) tárgyalni arról, hogy milyen formában vállalhatják a további oktatást a BME-től távozó szakemberek. „A távozók köre igen összetartó” – magyarázta lapunknak egy, az ügyre rálátó, felsőoktatási forrásunk. Egyébként információink szerint a BME és az ELTE között legközelebb kedden folytatódnak a tárgyalások. Úgy tudjuk, a megegyezés – tekintettel a BME diákjaira – mindenkinek az érdeke lenne.

Forrásaink szerint a helyzet elmérgesedéséhez az vezetett, hogy az alapvetően műszaki tanulmányokat szervező BME-n mindig volt egy ellenérzés a gazdasági karral szemben, „a gazdálkodási tudomány nem nagyon illett oda”. Ez végül odavezetett, hogy pár hónapja az is felmerült, a BME több mint ötezer hallgatót oktató gazdasági kara az ELTE-hez kerülhet, de ebből végül nem lett semmi. Az egyetem rektora, Józsa János viszont elbocsátotta a korábbi dékánt, Andor Györgyöt. Később pedig annak ellenére nevezte ki Koltai Tamást a pozícióra, hogy a Kari Tanács nem őt, hanem az ideiglenesen megbízott dékánt, Margitay Tihamért támogatta kétharmados többséggel. Információink szerint a gazdaságtudományi képzésben részt vevő oktatói kör hozzávetőlegesen negyven százaléka távozott. Ez a legsúlyosabban a – szinte teljesen kiürült – pénzügyi, illetve jogi tanszéket érintette, de távoztak más tanszékekről is. Úgy tudjuk, a BME-t meglepte, hogy az oktatók ekkora tömege távozik, ugyanis azzal kalkuláltak, hogy nagyságrendileg csak 10-15 oktató fog új állás után nézni. 

– Aggodalmamat kell kifejezzem az érintett képzések minőségi folytatását illetően – erről beszélt megkeresésünkre Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. Elmondta, mára már látható, hogy a rektori döntés, mely nem támogatta a többség által megválasztott dékánt, visszafordíthatatlanná tette a helyzetet. Elmondta, a hallgatói képviselet mindent megtett annak érdekében, hogy a BME GTK-n kialakult helyzet megnyugtatóan rendeződjön. „Kifejezetten a HÖOK oldaláról is rengeteg tárgyaláson vagyunk túl” – jelezte, hozzátéve, hogy néhány hónappal ezelőtt még voltak olyan pillanatok, amikor bizakodóak voltak az ügy zárását illetően. Ám Gulyás szerint mára már látható, hogy a rektori döntés, mely nem támogatta a többség által megválasztott dékánt, visszafordíthatatlan szituációt teremtett. „Már csak az volt a kérdés, hogy hány oktató nem tűri, viseli el a kialakult helyzetet” – mondta a HÖOK elnöke, leszögezve, hogy az érdekképviseleti szervezetek feladata a képzés színvonalának megtartása, valamint a hallgatók jogainak védelme lesz. A Gulyás Tibor által elmondottakkal egybecsengenek egy, a BME ügyeire rálátó forrásunk szavai, aki arról beszélt: a problémát az intézmény rossz irányítása okozta, „ez egyértelműen a rektor hibája, mindennemű hibát elkövetett, amit egy rektor nem követhet el”. Így nem meglepő az sem, hogy értesüléseink szerint a BME-ről távozó oktatók közül fognak kikerülni az ELTE gazdasági intézményének vezetői. 

Lapunk kereste az ügyben Andor Györgyöt, a BME gazdasági karának volt dékánját, aki kérdésünkre cáfolta, hogy ő lenne a jövőben az ELTE új Gazdálkodástudományi Intézetének irányítója. Ugyanakkor elmondta, hogy június elseje óta az intézetnél dolgozik. Hozzátette azt is: arról, hogy a GTI-t ki fogja vezetni, hivatalos döntés még nem született.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ügyben a BME közleményt adott ki, eszerint a kar eredményes működését nem veszélyeztetik a távozások, és a helyzet hosszú távú megoldásán is dolgoznak. „Folyamatban van több kiváló, magasan kvalifikált oktató felvétele, valamint előkészítés alatt áll az új kari stratégia” – írták. Hozzátették, hogy olyan együttműködési megállapodás előkészítésén dolgoznak az ELTE-vel, amely lehetővé teszi a biztonságos tanévkezdést és azt, hogy a hallgatók az eddig megszokott módon folytathassák tanulmányaikat.

Úgy tudjuk, a BME-n kialakult helyzettel kapcsolatban addig a felsőoktatási intézmények fenntartásáért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának nincs teendője, amíg az ott folyó képzések nem kerülnek veszélybe. 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.04.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.