Csak belengette a kormány a lombikprogram szigorítását

2017. október 27., péntek 08:04, frissítve: péntek 12:12

Bár augusztus végén szigorítást ígért, egyelőre biztosan nem változtat a kormány a lombikbébiprogram hatályos szabályozásán, vagyis nem készül olyan módosítás, amely megszabná például, hogy milyen célra lehet felhasználni az IVF- (in vitro fertilizáció, vagyis lombik-) eljárások során létrehozott, de be nem ültetett embriókat – írja a HVG.hu a kérdésre rálátó, magas beosztású kormányzati forrásra hivatkozva.

Ez azért is meglepő, mivel Veres András nagy vihart kavaró, augusztus 20-i szentbeszédében épp azt kérte számon a kormányon, hogy a kabinet megnövelte a lombikbébiprogram támogatását, noha a püspök szerint a keresztény értékek ezen a téren mást diktálnak. Lapunknak adott interjújában pedig arról beszélt, hogy a lombikprogram azért aggályos, mert a be nem ültetett embriókat vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke bűnnek tartja a beavatkozást, ebből adódóan a lehetőséggel élőket pedig – tudatosságukhoz mérten – bűnösnek nevezte.

Nem sokkal a püspöki kritikát követően Semjén Zsolt azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy várják Veres András püspök javaslatát egy olyan szabályozásra, amely az egyház tanításainak is megfelel, és orvosi-biológiai szempontból is működik. Semjén Zsolt „horror kategóriának” nevezte azt, ami a be nem ültetett embriókkal történik világszerte.

A miniszterelnök-helyettes utalt arra, hogy az eddig magánszolgáltatóknál is igénybe vehető támogatott eljárások állami intézményekbe terelése megoldja a morális dilemmát, ám a HVG.hu felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos törvény az állami intézményben is lehetőséget adna arra, hogy a fel nem használt embriókat a párok más meddő párnak adományozzák, kutatási célra ajánlják fel, vagy a megsemmisítésükről rendelkezzenek, ilyen eset azonban még nem fordult elő. Az embriók tömeges megsemmisítésére viszont már volt példa, épp egy állami intézményben tíz éve, amikor a SOTE klinikájának nem volt pénze a fagyasztásukhoz szükséges hűtőre.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Korábban Balog Zoltán is súlyos etikai kérdésnek nevezte, hogy mi történik a be nem ültetett embriókkal, majd azt is hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy az üzleti cél ne írhassa felül a gyermek születésének fontosságát. A tárcavezető augusztus végén arról beszélt, sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani azokra az embriókra, amelyeket nem ültetnek be. Korábban azt is mondta, hogy szigorúnak kell lenni a kérdésben, és az életet tiszteletben tartó szabályozást kell megteremteni.

Noha a kormány a program szigorításáról beszélt, konkrét intézkedések nem történtek, ráadásul egy parlamenti írásbeli válaszból az is kiderült, hogy a kabinetnek gőze sincs arról, hány lefagyasztott embriót semmisítenek meg Magyarországon, mivel nincs erre vonatkozó vezetett központi nyilvántartás. Az egészségügyi szolgáltatóknak ugyanis nincs jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségük, ezért nincsenek erre vonatkozó adatok.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.