Százezrek tüntettek a kormány mellett – Percről percre + Videók + Képgaléria

Kovács András, Gabay Balázs, Bucsy Levente, Tompos Ádám

2012. január 21., szombat 15:29

Befejeződött a demonstráció, melyen több százezren tüntettek a kormány mellett. A rendezvény végig békés volt.

19.02 – Az utolsó demonstrálók ezekben a percekben hagyják el a Kossuth teret – jelentette a Hír TV tudósítója. A BRFK szóvivője, Horváth Katalin Fanni a Hír Televíziónak megerősítette: a rendezvény végig békés volt, a rendőrségnek nem kellett intézkednie.

18.50 – A tömeg elkezdett haza szállingózni.

18.45 – A téren megjelent Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka, akik több mint 20 napig éhségsztrájkoltak a MTVA épülete előtt majd ezt követően megalakították a Tiszta Kezek Magyarországért Mozgalmat.

18.40 –Tudósítónk információja szerint az Alkotmány utca még mindig tele van.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

18.25 – A menet vége csak most fordult be az Alkotmány utcába.

18.15 – A demonstrálók elénekelték a Szózatot, ezt követően a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy békésen induljanak haza. Az emberek eközben folyamatosan érkeznek az Alkotmány utcából. A Kossuth téren hömpölyög a tömeg.

18.02 – Teljesen megtelt a Kossuth tér – jelentette a Hír TV tudósítója. A parlamentnél gyülekezők tapssal köszöntötték a térre érkező menetet, amely végig békés volt. A rendezvény ezekben a percekben ér véget a Szózat eléneklésével.


17.53 – Bencsik András bejelentette: egymillióan tüntetnek a kormány mellett.

17.48 – „Nem leszünk gyarmat” – fogalmazott a Kossuth téren Bayer Zsolt újságíró.

17.44 – A szervezők elmondása szerint a menet vége még csak az Oktogonnál tart.

17.35 – A menet eleje elérte a Kossuth téren várakozó tömeg szélét.

17.26 – Lassan megtelik a Kossuth tér, pedig a menet még oda sem ért.

17.24 – Az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti irodájának erkélyén „Demokráciát” feliratú táblák és pártzászlók vannak.

17.21 – Tudósítóink becslése szerint a rendezvényen már több százezren lehetnek.

17.20 – Hallótávolságban van a békemenet a Kossuth tértől. A téren várakozó felbecsülhetetlen méretű tömeg gyertyákkal, zászlókkal és kokárdákkal türelmesen várakozik. A nemzetközi sajtó nagy erőkkel vonult ki a Kossuth térre.

17.15 – A tömeg egyelőre nem érkezett meg a Parlamenthez, de egyre többen vannak a Kossuth téren is – jelentette a Hír TV helyszínen tartózkodó tudósítója. A rendezvényen politikusok is részt vesznek, többek között Lezsák Sándor, Wittner Mária. A rendezvényt ellentüntetés nem zavarta meg, egy bejelentett ellentüntetés volt délután fél háromkor a Kossuth téren, ahol a Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal részéről helyeztek el transzparenseket. A tömeg békésen halad, az emberek – fáklyákkal, mécsesekkel vonulva – a székely himnuszt és a Kossuth-nótát éneklik.


17.13 A Kossuth téren várakozókat az Alkotmány utca vonalában kettéválasztották, hogy tudják fogadni az érkezőket.

17.11 – A tömeg elérte az Arany János utcai metrómegállót.

17.03 – Tudósítóink becslése szerint már több mint százezer ember demonstrál a kormány mellett.

17.02 – A Kossuth téren tömött sorokban áramlanak kifelé az emberek a metróból. Több ezren várják az Alkotmány utca felől érkező menetet. A Nagy Imre-szoborhoz kirakták a 2006-os tüntetésről ismert Szabadság-betűket.

16.55 – A tömeg az Operától a Kodály köröndig ér.

Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetéseken szombaton a varsói magyar nagykövetség és más lengyel nagyvárosok külképviseletei előtt. A fővárosban a magyarokat támogató levelet adtak át a magyar külügy képviselőjének, és uniós zászlót égettek.

16.47 – Lapunk munkatársai szerint közel háromszor-négyszer többen vannak a rendezvényen, mint a január 2-i, Operaház előtti tüntetésen. Közben egyre többen gyújtják meg a Bajza utcánál kapott fáklyákat. A tömeg a Nagymező utcához közelít.

16.43 – A tömeg eleje elérte az Oktogont, szemből már nem érkeznek demonstrálók.

16.34 – A menet eleje elérte a Terror Háza Múzeumot.

16.17 – Tudósítóink becslése szerint több tízezer ember vesz részt a demonstráción, az Andrássy út teljesen megtelt a Hősök tere és az Oktogon között. Sokan még szemben haladnak a menettel, és így csatlakoznak a demonstrációhoz.

16.10 – A menet eleje a Kodály köröndnél tart, a vége még nem tudott elindulni a Hősök teréről.

16.05 – A nemzetközi média is figyelemmel kíséri a kormány melletti szimpátiatüntetést. A Lánchíd Rádió tudósítója francia és szlovák újságírókkal is találkozott, de információik szerint mintegy 20 külföldi médium van jelen az eseményen.


16.03 – A Himnusz éneklésével elindult a menet a Hősök teréről. Mint azt a Hír TV tudósítója elmondta, a szervezők azt szeretnék a rendezvénnyel kifejezni, hogy nincs egyedül a kormány, és sokan nem értenek egyet a hazánkat és a kormányt ért bírálatokkal. Több száz településről érkeztek a Hősök terére, a Professzorok Batthyány Köre is részt vesz a rendezvényen. Beszédek a Kossuth téren sem lesznek, a Parlamentnél a Szózatot fogják elénekelni a demonstrálók.


15.45 – Gyakorlatilag megtelt a Hősök tere, ahová továbbra is érkeznek a résztvevők. Már az Andrássy úton is egyre többen vannak. Az egybegyűltek csendben várakoznak.

15.30 – Többek között Pécs, Sepsiszentgyörgy, Nyírbátor, Monor, Debrecen feliratú helységnévtáblák láthatók a Hősök terén egybegyűlteknél – jelentette az MNO tudósítója. Az Andrássy út felett „Igazságot Magyarországnak” feliratú transzparens van kifeszítve. „Rabok legyünk, vagy szabadok”, „EU-tanázia – mondj nemet” feliratú transzparensek is láthatók.

Mint arról korábban hírt adtunk, óriási tömegre lehet számítani a szombati Békemenet Magyarországért elnevezésű demonstráción. Az eseményen jeles személyiségek is részt vesznek majd. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint több BKV-járat közlekedésében is változások, korlátozások lehetnek.

15.12 – Majdnem megtelt a Hősök tere – jelentette a Hír TV tudósítója a helyszínről. Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány mellett demonstrálnak szombaton a Békemenet Magyarországért elnevezésű rendezvény résztvevői. A menet 16 órakor indul el a Hősök teréről, a demonstrálók némán vonulnak végig egészen a Kossuth térig.

A gyülekező 15 órakor kezdődött, a korábbi demonstrációktól eltérően a résztvevőknél nincsenek kereplők, sípok, dobok, az emberek magyar zászlókat, helységnévtáblákat, mécseseket hoztak magukkal. A menet várhatóan délután öt óra körül érkezik meg a Kossuth térre, beszédek valószínűleg nem hangzanak el.

A rendezvényen részt vesz a Lungo Drom, a Civil Összefogás Fórum, Erdélyből több busszal érkeznek résztvevők. Erdélyben egyébként szimpátiatüntetéseket is szerveznek. A Hír TV tudósítójának beszámolója szerint a Hősök tere környékén jelentős a rendőri készültség, ellentüntetők eddig nem zavarták meg a gyülekezőt.


A szerkesztő ajánlja