Csalás és hazugság – mondta Kósa Lajos, majd elmenekült

MN

2018. március 14., szerda 11:45, frissítve: szerda 18:09

Botrányos körülmények között ért véget Kósa Lajos tárca nélküli miniszter és Aradszky András energetikai államtitkár érdi sajtótájékoztatója.

Az esemény témája a Modern Városok program volt, de mindenki a Kósát érintő számlaügyekre – a csengeri háztartásbeli 1300 milliárd forintos megbízására és a Kósa mamának küldött óriási utalásra – lett volna kíváncsi.

Hol a pénz? Ne hazudj! 

– üvöltötték a helyszínen megjelenő ellenzéki aktivisták a miniszternek, a dühös bekiabálásoktól alig lehetett hallani Kósa szavait.

A miniszter eleve röviden beszélt: az 1300 milliárdos megbízás kapcsán annyit mondott, hogy egy csalási ügy áldozata lett, a segítségét kérő nő ellen pedig a rendőrség is nyomoz. Feljelentést fogok tenni – ígérte Kósa Lajos, aki szerint a többi ügy hazugság, ami az országgyűlési választási kampány velejárója. 

A politikus ugyanakkor nem felelt az újságírók kérdésére, hogy

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
  • milyen kapcsolat van közte és az állítólagos csaló nő üzleti érdekeltségei között,
  • miért akart az említett összegből továbbutalni 800 milliót saját édesanyjának,
  • vállal-e anyagi felelősséget a nevével, adataival hitelesített 1300 milliárdos keretért,
  • tervezi-e lemondását a kirobbanó ügyek miatt.

Érdemi válasz helyett Kósa Lajos inkább sietősen elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét – az eseményt végig közvetítő 24.hu stábja az épület melletti parkolóban próbálta még szóba bírni, de a miniszter helyett csak városrendészekkel találkozhattak. A stáb mellett aztán váratlanul elhúzott Kósa mikrobusza is.

Kedden írtuk meg, hogy Kósa Lajos négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett – legalábbis ezt foglalták a Fidesz alelnöke és megbízója akaratával hivatalos dokumentumba.

Szerdán pedig arról számoltunk be, hogy nyolcszázmillió forint ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a vele furcsa ügyletbe keveredett megbízó. 

A Magyar Nemzet birtokában lévő, 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum szerint az illető Kósa Lajosnénak, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján”. A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.