Csalás miatt nyomoznak a tavalyi érettségi feladatokat őrző céggel szemben

Nyomoznak a hatóságok a tavalyi érettségi feladatokat őrző céggel szemben

,

2017. március 30., csütörtök 06:20, frissítve: csütörtök 11:13

Az Oktatási Hivatal a minap tette közzé a tavaly kötött szerződéseinek listáját, amelyből kiderült, hogy a szervezet csaknem 8,5 millió forintért egy olyan társasággal őriztette a 2016-os érettségi feladatlapokat és azok javítási útmutatóit, amely ellen immár két éve nyomoznak a hatóságok. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a T.O.M. Controll 2001 Vagyonvédelmi Zrt.-vel szemben költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ügyészség felügyelete mellett. Az eljárás határidejét legutóbb június 8-ig hosszabbította meg a NAV.

A főként vagyonvédelemmel, valamint takarítással is foglalkozó társaság az utóbbi években számos közpénzből működő intézménytől is kapott megbízásokat. Tavaly például a Budapesti Temetkezési Intézet 255 millió forintos megbízása mellett a MÁV Zrt. 60 millió forintos és a Szépművészeti Múzeum 95 millió forintos megbízását is elnyerték.

A T.O.M Controll 2001 Zrt. nettó árbevétele 2011 óta minden évben kétmilliárd forint felett volt, 2014-ben pedig ennél is jobb eredményt értek el, ugyanis több mint 3 milliárd fölé emelkedett ez az összeg. Így a mérleg szerinti eredményük a 2013-as közel 40 millió forinthoz képest több mint 60 millióra emelkedett.

A társaság neve egyébként egy az Átlátszó.hu-nak adott interjúban is felmerült. A portálnak nyilatkozott egy férfi, akit sikkasztás miatt ítéltek el, miután információkat adott a hatóságoknak egy milliárdos kárt okozó járulékcsaló bandáról. A férfi úgy vélte, hogy emögött az a vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó milliárdos vállalkozás állhat, amelynek alvállalkozóit „felnyomta” a hatóságoknál. Az érintett cég, a T.O.M Controll 2001 Zrt., amellyel szemben azóta is zajlik az eljárás. – Egy olyan bűnözői csoportnak dolgoztam, akik több éve számlákat gyártanak, emellett nem fizetik a dolgozók után a járulékokat – állította a férfi.

K. Attila olyan dolgokról is beszámolt, hogy a csoport egy szlovákiai bankfiókban mossa a pénzeket, és „közvetlen kapcsolatban áll a T.O.M. Controll céggel is”. Mint mondta, azért folyhatott a járulékcsalás minden következmények nélkül, mert az említett társaságok „vezetői befolyásos emberek, akiknek mindent szabad”, többek között rendőrtisztekkel is kapcsolatban állnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.03.30.

A szerkesztő ajánlja

Lakner Dávid

Van kiút a csicskáztatás poklából

Tuza-Ritter Bernadett filmrendező a modern kori rabszolgatartásról, a Sundance-szereplésről és az áldozatok esélyeiről. Interjú.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.