Csatát nyert a Mahir

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

2016. január 12., kedd 15:34, frissítve: vasárnap 19:05

Megszületett a Fővárosi Törvényszék végzése a Mahir hirdetőoszlopairól: a döntés értelmében a főváros nem folytathatja a bontást.

Mint ismert, korábban a Mahir Cityposter Kft. ideiglenes intézkedést kérelmező indítványt adott be a bírósághoz. Ennek tárgya, hogy a jogerős ítéletig eltiltja-e a Fővárosi Önkormányzatot a bontástól, ezzel a további károkozástól, illetve elrendeli-e a főváros számára az eredeti állapot helyreállítását. A Mahir-perben tegnap a bíró azt mondta, hogy a hozzá benyújtott nagy terjedelmű felperesi dokumentumok átvizsgálása után napokon belül meghozza a határozatát.

Sikeres oszlopvédés
Annak ellenére, hogy a Fővárosi Önkormányzat által megbízott oszlopbontók január eleje óta többször is akcióba lendültek, egyre kevesebb hirdetőoszlopot sikerült elvinniük. Így például múlt szerdán több mint 90-et próbáltak eltávolítani, azonban végül csak 13-at sikerült elvinni. De csütörtökön is csupán tízet tudtak elbontani. Puskár Anett, a Mahir tanácsadója ennek kapcsán elmondta: amellett, hogy az őreik és a figyelőszolgálatuk szemmel tartja az oszlopokat, a cég nagyon sok támogatást kap az állampolgároktól, többek között ezért is tudják ennyire eredményesen védeni az oszlopokat. Így egyre több telefonhívást kapnak, melyben az emberek jelzik, ha darus kocsik jelennek meg az oszlopok közelében és megpróbálják eltávolítani őket. Így tegnap reggelig mindösszesen 120 oszlopot vittek el a bontók.

A Fővárosi Törvényszék a mai napon meghozta a döntését, melyben a Mahir Cityposter Kft. ideiglenes intézkedés iránti kérelmét megalapozottnak találta. 644 oszlop tekintetében a fővárosnak biztosítani kell a Mahir számára a korábbi szerződés szerinti közterület-használatot.

A törvényszék többek között indokolásában utalt arra, hogy a bontás jelentős és indokolatlan kárt okoz a Mahirnak, mivel a hirdetésre vonatkozó szerződéseit nem tudja teljesíteni. Ugyancsak utal az indokolás arra, hogy a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartása indokolt, mivel többek között a per szempontjából a Mahir szerződésszerű teljesítésének bizonyítását is lehetetlenné teszi a perbeli oszlopok szétszerelése és elbontása azok helyszínéről.

A törvényszék megállapítása alapján az ideiglenes intézkedéssel okozott hátrányok nem haladják meg az előnyöket. E körben a törvényszék hivatkozott arra is, hogy a perben rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján, a Mahir főváros részére nyújtott ellenszolgáltatása – mivel azzal kapcsolatban a főváros tíz éven át kifogást nem emelt – a piaci árakhoz képest lényegesen nem térhet el, és a főváros kedvezőbb szerződéskötési lehetősége is kétséges.

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának végzése szerint:

„A bíróság az alperest eltiltja a felperessel 2006. szeptember 28. napján megkötött szerződése alapján a felperes által kihelyezett valamennyi, a keresetlevél F/2. számú mellékleteként csatolt és a jelen végzés mellékletét képező táblázatban szereplő utcabútorok bontásától és az eredeti állapot helyreállításától. A bíróság kötelezi továbbá az alperest, hogy a fenti melléklet szerinti közterületeken a 2006. szeptember 28-i szerződés szerinti, a felperes megillető, utcabútorok elhelyezésére szolgáló terület használatára, az azokhoz kapcsolódó reklámhordozók telepítésére, üzemeltetésére, hasznosítására és karbantartására vonatkozó zavartalan jogosultságát biztosítsa.

A végzéssel szemben a kézbesítéstől számított tizenöt napon belül fellebbezésnek van helye, amelyet jelen bíróságnál, de a Fővárosi Ítélőtáblához címezve írásban, három példányban lehet előterjeszteni. A végzés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.”

A Fővárosi Törvényszék közleményét a végzésről itt olvashatja.

Tönkretett oszlopok

Miután Magyar György, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője délután háromkor átvette a Fővárosi Törvényszék lapunknak hivatalosan is megerősített – fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható – nem jogerős döntését, elmondta: az ideiglenes intézkedés elrendeléséről szóló végzés a gyakorlat szerint az általa képviselt cég és a főváros között zajló per jogerős elbírálásáig szól.

– Mivel a főváros által megbízott Budapest Közút Zrt. emberei roncsolással, helyreállíthatatlan sérülésekkel járó önkényes bontásával 120 helyen már eltávolította az oszlopokat, jelenleg 644 oszlop tekintetében érvényes az ideiglenes bírói intézkedés. A cég a döntés alapján akár új oszlopokat is telepíthetne a régiek helyére, de azokat 700 ezer forint plusz áfa áron meg kell rendelni – mondta Magyar György, aki szerint a kispesti telephelyre hurcolt 120 hirdetőberendezést – a szakszerűtlen bontás, szállítás és tárolás következtében – lehetetlenség visszaállítani.

Elbizonytalanodott a bontóbrigád

Információink szerint a főváros ma már nem folytatta a hirdetőoszlopok elbontását. Még a Mahir hirdetőoszlopainak bontását leállító döntés előtt olyan információ érkezett lapunkhoz, hogy a fővárosi tulajdonú Budapest Közút Zrt. „bontóbrigádjai”, alvállalkozói látván az ügyben indított polgári per eddigi menetét, a Mahir Cityposter Kft. által indított további jogi eljárásokat, a megtett büntetőfeljelentéseket, nem kívánták folytatni az utóbbi napokban már baleset- és életveszéllyel fenyegető eseménysorozatot.

Almássy Kornél, a Budapest Közút vezérigazgatója lapunkkal közölte: ma ambuláns műtét miatt nem volt a cégnél, de ő a munkamegtagadásról nem értesült. Megerősítette: a mai napon már nem vonultak ki az oszlopbontók.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.