Csillagászati összeget költenek a kisvasutakra

2017. július 25., kedd 21:10, frissítve: szerda 10:11

„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig”. Ezt Orbán Viktor mondta még 2015 végén Felcsúton. Dacos szavai mára valósággá váltak – derült ki a délután megjelent Magyar Közlönyből, amely szerint a kormány közel 8,5 milliárd forintot fordít kisvasútfejlesztésre. Ebből az összegből fedezik többek közt a Bicske–Felcsút Puskás Akadémia szakasz megtervezését, és az Alcsútdobozi arborétum–Vértesacsa szakasz megvalósítási tanulmányát is. A Vál-völgyi Kisvasút Bicske–Lovasberény közötti, eddig el nem készült szakaszainak kivitelezését a II. ütemben valósítják majd meg, amelyhez pótlólagos költségvetési forrást biztosítanak.

Figyelemre méltó, hogy a kormány egyebek mellett a kisvasutak növekvő népszerűségével indokolja a fejlesztést. Ez azért érdekes, mert az Átlátszó.hu nemrég kikérte a felcsúti kisvasutat üzemeltető – egyébként Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által vezetett – Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól a kisvasútra eladott jegyek számát napi bontásban. Ebből az derült ki, hogy átlagosan napi 113 jegyet adtak el, továbbá tavaly április és idén január között 53 napon át egy jegyet sem adtak el a kisvasútra, ennek ellenére 7 napon utasok nélkül is közlekedtek a vonatok.

Érdekes továbbá ez is: nincs kizárva, hogy Magyarország a jövőben kisvasúti járműveket exportálhat az Európai Unióba. A kormány ugyanis felhívta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. útján mérje fel a „keskeny nyomközű vasúti járművek beszerzésére vonatkozó igényeket és a hazai gyártók exportlehetőségeit” az Európai Unió tagállamaiban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.26.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.