Csillagászati összeget költenek a kisvasutakra

Horváth Csaba László

Horváth Csaba László

2017. július 25., kedd 21:10, frissítve: szerda 10:11

„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig”. Ezt Orbán Viktor mondta még 2015 végén Felcsúton. Dacos szavai mára valósággá váltak – derült ki a délután megjelent Magyar Közlönyből, amely szerint a kormány közel 8,5 milliárd forintot fordít kisvasútfejlesztésre. Ebből az összegből fedezik többek közt a Bicske–Felcsút Puskás Akadémia szakasz megtervezését, és az Alcsútdobozi arborétum–Vértesacsa szakasz megvalósítási tanulmányát is. A Vál-völgyi Kisvasút Bicske–Lovasberény közötti, eddig el nem készült szakaszainak kivitelezését a II. ütemben valósítják majd meg, amelyhez pótlólagos költségvetési forrást biztosítanak.

Figyelemre méltó, hogy a kormány egyebek mellett a kisvasutak növekvő népszerűségével indokolja a fejlesztést. Ez azért érdekes, mert az Átlátszó.hu nemrég kikérte a felcsúti kisvasutat üzemeltető – egyébként Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által vezetett – Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól a kisvasútra eladott jegyek számát napi bontásban. Ebből az derült ki, hogy átlagosan napi 113 jegyet adtak el, továbbá tavaly április és idén január között 53 napon át egy jegyet sem adtak el a kisvasútra, ennek ellenére 7 napon utasok nélkül is közlekedtek a vonatok.

Érdekes továbbá ez is: nincs kizárva, hogy Magyarország a jövőben kisvasúti járműveket exportálhat az Európai Unióba. A kormány ugyanis felhívta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. útján mérje fel a „keskeny nyomközű vasúti járművek beszerzésére vonatkozó igényeket és a hazai gyártók exportlehetőségeit” az Európai Unió tagállamaiban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.26.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.