Csökkenhet a trafikok száma

MNO

2014. november 26., szerda 14:15, frissítve: szerda 19:36

A társadalmi igényekkel és elvárásokkal, a dohánytermék-kiskereskedőktől kapott jelzésekkel és az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalataival indokolta a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára szerdán a parlamentben.

Hegmanné Nemes Sára az előterjesztés vitaindítójában elmondta, hogy a javaslat a dohányboltokban forgalmazható termékkör minimális növelését kezdeményezi, miközben a korábbi kétezer főről háromezerre emeli az újabb koncessziók kiadásának feltételét. Utóbbi intézkedés csökkenti a dohányboltok számát, de mindkét intézkedés azt szolgálja, hogy a dohány-kiskereskedelmi piac működése gazdaságilag kiegyensúlyozottabbá váljon – közölte. A javaslat alapján a koncessziós pályázatokat elektronikus úton is be lehet majd nyújtani.

Dohány és szupermarketek
Íme a napi témák a parlamentben.

Az indítvány felhatalmazza a koncessziós szerződés megkötésére jogosult minisztert vagy a nevében eljáró személyt, hogy közös megegyezéssel megszüntethesse a szerződéseket azokon a területeken, ahol azt a dohányboltok száma és a vásárlók hiánya indokolttá teszi – ismertette az államtitkár.

A törvény alapján a koncessziót meg lehet örökölni, ha annak jogosultja elhunyt, de családja tovább is élni akar az árusítás lehetőségével – folytatta.

Hegmanné Nemes Sára elmondta, a javaslat széles lehetőséget akar biztosítani a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. számára az egészségvédelmi feladatokban való közreműködésre. Erre az illetékes tárcával dolgoznak ki együttműködést és stratégiai programot.

Az indítvány pontosítja a kiszabható bírság és az engedély visszavonásának szabályait.

A dohányzás visszaszorítható

Az államtitkár azt mondta, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény hatálybalépése óta eltelt több mint egyéves időszak tapasztalatai igazolták, hogy a beszerzési csatornák visszaszorításával és ellenőrzésével a dohányzás visszaszorítható. Hozzátette, hogy a forgalmi adatok alapján a boltok száma jelenleg meghaladja a piaci igényeket, ezért azok számának fokozatos csökkentése indokolt.

Végül leszögezte, hogy továbbra is a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását és a gyermekek egészségének védelmét tekintik elsődleges feladatnak.

Igazságosabb közteherviselés

A dohányzók számának visszaszorításával, valamint az igazságosabb közteherviseléssel indokolta a dohányipari vállalkozások jövő évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló törvényjavaslatot az előterjesztő Szatmáry Kristóf (Fidesz) szerdán az Országgyűlésben.

Az indítvány rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat. A hozzájárulás alapja a kötelezett 2014-es adóévben elért nettó árbevétele lenne, a fizetendő hozzájárulás mértékét a javaslat sávosan határozza meg.

A kormánypárti politikus expozéjában egy 2010-es egészségügyi statisztikára hivatkozva jelezte: 20 ezer ember közvetlen halálát okozta a dohányzás, ami az összes haláleset 16 százalékát tette ki, s a 65 évnél fiatalabbak 30 százaléka annak következtében halt meg. Szatmáry Kristóf szólt arról, hogy a dohányzással összefüggő lakossági kiadás 2010-ben 440 milliárd forint volt, az állami kiadások pedig megközelítették a 300 milliárdot. Az egészségügyi költségvetés 15 százalékát fordítják egyebek mellett a dohányzáshoz köthető gyógyszerkiadásokra, fekvőbeteg-ellátásra.

A politikus a dohányzás elleni küzdelem egyik eszközeként beszélt az adóztatásról, jelezve, hogy a teher jelenleg döntően a fogyasztókon csapódik le. A javaslat érvényt kíván szerezni az igazságosabb közteherviselésnek, hogy a legnagyobb hasznot húzó cégek is kivegyék részüket, emellett rögzíti azt is, hogy az így befolyt összeg a kormány egészségügyi rendszer átalakítását célzó elképzeléseire fordítható – ismertette Szatmáry Kristóf.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.