Csökkenhet a trafikok száma

MNO

2014. november 26., szerda 14:15, frissítve: szerda 19:36

A társadalmi igényekkel és elvárásokkal, a dohánytermék-kiskereskedőktől kapott jelzésekkel és az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalataival indokolta a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára szerdán a parlamentben.

Hegmanné Nemes Sára az előterjesztés vitaindítójában elmondta, hogy a javaslat a dohányboltokban forgalmazható termékkör minimális növelését kezdeményezi, miközben a korábbi kétezer főről háromezerre emeli az újabb koncessziók kiadásának feltételét. Utóbbi intézkedés csökkenti a dohányboltok számát, de mindkét intézkedés azt szolgálja, hogy a dohány-kiskereskedelmi piac működése gazdaságilag kiegyensúlyozottabbá váljon – közölte. A javaslat alapján a koncessziós pályázatokat elektronikus úton is be lehet majd nyújtani.

Dohány és szupermarketek
Íme a napi témák a parlamentben.

Az indítvány felhatalmazza a koncessziós szerződés megkötésére jogosult minisztert vagy a nevében eljáró személyt, hogy közös megegyezéssel megszüntethesse a szerződéseket azokon a területeken, ahol azt a dohányboltok száma és a vásárlók hiánya indokolttá teszi – ismertette az államtitkár.

A törvény alapján a koncessziót meg lehet örökölni, ha annak jogosultja elhunyt, de családja tovább is élni akar az árusítás lehetőségével – folytatta.

Hegmanné Nemes Sára elmondta, a javaslat széles lehetőséget akar biztosítani a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. számára az egészségvédelmi feladatokban való közreműködésre. Erre az illetékes tárcával dolgoznak ki együttműködést és stratégiai programot.

Az indítvány pontosítja a kiszabható bírság és az engedély visszavonásának szabályait.

A dohányzás visszaszorítható

Az államtitkár azt mondta, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény hatálybalépése óta eltelt több mint egyéves időszak tapasztalatai igazolták, hogy a beszerzési csatornák visszaszorításával és ellenőrzésével a dohányzás visszaszorítható. Hozzátette, hogy a forgalmi adatok alapján a boltok száma jelenleg meghaladja a piaci igényeket, ezért azok számának fokozatos csökkentése indokolt.

Végül leszögezte, hogy továbbra is a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását és a gyermekek egészségének védelmét tekintik elsődleges feladatnak.

Igazságosabb közteherviselés

A dohányzók számának visszaszorításával, valamint az igazságosabb közteherviseléssel indokolta a dohányipari vállalkozások jövő évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló törvényjavaslatot az előterjesztő Szatmáry Kristóf (Fidesz) szerdán az Országgyűlésben.

Az indítvány rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat. A hozzájárulás alapja a kötelezett 2014-es adóévben elért nettó árbevétele lenne, a fizetendő hozzájárulás mértékét a javaslat sávosan határozza meg.

A kormánypárti politikus expozéjában egy 2010-es egészségügyi statisztikára hivatkozva jelezte: 20 ezer ember közvetlen halálát okozta a dohányzás, ami az összes haláleset 16 százalékát tette ki, s a 65 évnél fiatalabbak 30 százaléka annak következtében halt meg. Szatmáry Kristóf szólt arról, hogy a dohányzással összefüggő lakossági kiadás 2010-ben 440 milliárd forint volt, az állami kiadások pedig megközelítették a 300 milliárdot. Az egészségügyi költségvetés 15 százalékát fordítják egyebek mellett a dohányzáshoz köthető gyógyszerkiadásokra, fekvőbeteg-ellátásra.

A politikus a dohányzás elleni küzdelem egyik eszközeként beszélt az adóztatásról, jelezve, hogy a teher jelenleg döntően a fogyasztókon csapódik le. A javaslat érvényt kíván szerezni az igazságosabb közteherviselésnek, hogy a legnagyobb hasznot húzó cégek is kivegyék részüket, emellett rögzíti azt is, hogy az így befolyt összeg a kormány egészségügyi rendszer átalakítását célzó elképzeléseire fordítható – ismertette Szatmáry Kristóf.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.