Czeglédy Csaba „politikai túsz” – mellette tüntettek Budapesten

2018. március 4., vasárnap 18:50, frissítve: hétfő 09:31

Százötven-kétszázan követeltek tisztességes eljárást Czeglédy Csabának, főleg idősebb emberekből állt a közönség. Az MSZP-s politikus helyett a legfőbb ügyészt küldenék börtönbe.

Százötven-kétszázan gyűltek össze Budapesten, a Szabadság téren vasárnap délután, hogy tüntessenek Czeglédy Csabáért, az MSZP szombathelyi önkormányzati képviselőjéért, aki nyolc hónapos előzetes letartóztatás után mindössze egy napot volt szabadlábon. A Nemzeti Választási Bizottság ezután felfüggesztette a Czeglédyt országgyűlési képviselőjelöltként megillető mentelmi jogot, így újra őrizetbe került.

A tüntetésen Magyar Fruzsina, Lendvai Ildikó, Ara-Kovács Attila és Iványi Gábor szólalt fel, valamint a szombathelyi ügyvéd, Szendrő Németh Tamás. A tiltakozók szerint Czeglédy esete szimbolikus, „koncepciós eljárásról” van szó. Mécs Imre egykori szocialista képviselő felolvasta Sándor Zsuzsa cikkét, amelyet szombaton a blogján jelentetett meg a korábban ügyészként és bíróként dolgozó jogász. A cikk szerint mindenképpen törvénysértés történt a Czeglédy Csaba ellen folyó eljárásban. Másodszor elvileg már egy másik büntetőügy miatt vették őrizetbe, nem amiatt, amely miatt mentelmi jogát felfüggesztették, márpedig a mentelmi jog felfüggesztése csak egy konkrét ügyre szólhat. Ha viszont ugyanazért az ügyért vették őrizetbe, az is jogszerűtlen Sándor Zsuzsa szerint, hiszen egy ügyben arra csak egyszer van lehetőség.

A tüntetésen elhangzott: elvileg két ügyet egyesítettek a második őrizetbe vétel előtt, erről azonban sem Czeglédy, sem az ügyvédje nem értesült. Elhangzott az is: a politikust nyolc hónapig tartották előzetesben vádemelés nélkül, érdemi meghallgatásra egyszer, a saját kérésére került sor.

Iványi Gábor egykori országgyűlési képviselő, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője úgy fogalmazott: Czeglédy Csaba túsz, és felszólította az ügyészséget, fejezze be az emberek politikai célú üldözését.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Lendvai Ildikó szerint Magyarország polgárai már nem egy jogállam polgárai. – Nem azért vagyok itt, hogy megítéljem, ki bűnös azokban az ügyekben, amelyeket Czeglédy Csaba szemére hánynak, hanem azért, mert tudom, ki a bűnös az eljárásban, abban, hogy jogellenesen vették őrizetbe Czeglédy Csabát. Egy ország kérdezheti a Czeglédyvel történtek után: és Tiborcz István? És a többiek? Akik ellopták tőlünk az országot? Az Elios-üggyel kapcsolatos vádak már fél éve az ügyészség tudomására jutottak. Meghallgattak valakit? Mikor vitték el a Quaestor-ügy felelőseit? Heteket hagytak arra, hogy minden papírt megsemmisítsenek, ami a kezük ügyébe kerül – mondta a politikus.

Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője azt mondta: pártja elsőként Polt Péter legfőbb ügyészt küldené Czeglédy Csaba cellájába, amit a közönség lelkes „Börtönbe, börtönbe!” skandálással helyeselt.

A tüntetést a Tiszta emlékezettel a szabadságért, a demokráciáért csoport szervezte. Annak idején ők hirdettek 114 napos ellenállást a Szabadság téri német megszállási emlékmű ellen, többek között Magyar Fruzsina dramaturg, Mécs Imre felesége vezetésével. Magyar felidézte: amikor perek sokaságát indították ellenük az emlékmű miatti tiltakozások kapcsán, Czeglédy Csaba volt az ügyvédjük, és minden pert megnyertek. Magyar köszönetet mondott a szombathelyieknek, akik 800 aláírással képviselőjelöltté tették Czeglédyt, névvel vállalva, hogy kiállnak mellette. A főleg idősekből álló közönség megtapsolta az aláírókat. Polt Péter legfőbb ügyész és a miniszterelnök emlegetését is füttyszóval és huhogással fogadták.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.