Czibere: A fogyatékossággal élők kincsei a társadalomnak

MD

2014. december 8., hétfő 15:03

A fogyatékossággal élő emberek termékeinek megvásárlása a társadalmi felelősségvállalásról is szól, arról, hogyan tudnak az emberek közösséget vállalni egymással – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn, amikor az egyik budapesti bevásárlóközpontban megnyitotta az idei Segítő Vásár elnevezésű programot.

Czibere Károly szerint a 2010-ben indított, a megváltozott munkaképességű emberek kézműves termékeinek vásárlására ösztönző program mára mozgalommá nőtte ki magát, és egyre többen vannak, köztük piaci szereplők is, akik fontosnak érzik azt, hogy csatlakozzanak hozzá.

Azt mondta, a Segítő Vásár mozgalom azt üzeni, hogy a fogyatékossággal élő emberek értékesek és fontos erőforrásai, kincsei a társadalomnak. Hozzátette: termékeik megvásárlásával nemcsak egy áru cserél gazdát pénzért, hanem a szemlélet, megközelítés is megváltozik.

Az államtitkár szerint a karácsony előtti időszak jó alkalom arra, hogy a megváltozott munkaképességű emberek megmutassák, milyen értékek vannak bennük és hogy munkájukkal milyen értékeket tudnak teremteni.

Nem csak Budapesten kaphatók a termékek

Czibere Károly az idei Segítő Vásárt a budapesti Árkád üzletház Rossmann boltjában nyitotta meg. A megnyitót azért itt tartották, mert hétfőtől egy hétig a Rossmann 12 boltjában kaphatók a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek kézműves termékei. Öt budapesti bolt mellett megvásárolhatók még a termékek Békéscsabán, Kapuváron, Pécsen, Szekszárdon, Hódmezővásárhelyen és két debreceni drogériában is.

A termékek mindenhol saját polcot kapnak, a bevételből a Rossmann boltok semmilyen részesedést nem kérnek, így támogatják a segítő mozgalmat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Flórián László, a Rossmann Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, örülnek annak, hogy éppen az év kereskedelmileg legforgalmasabb időszakában tudják biztosítani a megváltozott munkaképességű emberek termékeinek piacra jutását. Hozzátette: bízik abban, hogy a Segítő Vásár logóját ebben az időszakban megismerik a vásárlók és így később is keresni fogják az ilyen termékeket.

Jó példa

Kitért arra is, azt tapasztalták, saját munkatársaikra is pozitív hatással van az, hogy együtt dolgoznak a megváltozott munkaképességű emberekkel, akiknek a helytállása jó példa számukra. Közölte, nyitottak arra, hogy a termékeknek ne csak egy hétig, hanem akár tovább is polcokat biztosítsanak. Az Árkád üzletház Rossmann boltjában egyebek mellett bőrből készült ajándéktárgyakat, táskákat, pénztárcákat, kulcstartókat, öveket, valamint párnákat és füzeteket is lehet vásárolni.

A program koordinátora a Salva Vita Alapítvány; a szervezet ügyvezető igazgatója, Vég Katalin arról beszélt, az elmúlt időszakban a termékfejlesztésre helyezték a hangsúlyt, hogy valóban kiváló minőségű magyar termékek kerülhessenek a boltok polcaira.

Elmondta, az egyes boltokban a megváltozott munkaképességűek adott régióban készített termékei kaphatók, így az ajándéktárgyak kínálata boltonként eltérő. A termékek nem tömeggyártásban, hanem kézműves termékként, egyedileg készülnek, ezért sok ajándéktárgy csak korlátozott számban kapható.

Több dizájnert is bevontak

Közölte, a programba már sikerült több neves dizájnert is bevonniuk, akik a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szervezetek műhelyeiben az ott dolgozókkal közösen új termékeket terveztek, így azok ma már akár a nemzetközi piacon is megállják a helyüket.

A program lényege, hogy a karácsonyi ajándékot keresők, amellett, hogy minőségi magyar terméket kapnak, jó ügyet is szolgálnak, mert a vásárlással a fogyatékossággal élő emberek munkahelyeinek megőrzését is támogatják.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.