Dávid alelnök lesz a Gyurcsány-pártban?

Kovács András

2012. május 4., péntek 02:00, frissítve: szerda 15:50

Az utóbbi napok nyilatkozataiból egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Dávid Ibolya, az MDF csúfosan megbukott elnöke a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióban folytatja pályafutását. Információink szerint Dávid akár a DK társelnöki posztját is elfoglalhatja. A plágiumgyanúba keveredett volt miniszterelnök május 1-jei beszédében védelmébe vette az UD-ügyben első fokon fölmentett volt pártelnököt.
Dávid látványos közeledése az MSZP felé a 2006-os választásokon kezdődött, amikor a második forduló előtt nem léptette vissza harmadik helyen álló jelöltjeit a Fidesz javára. Az őszödi beszédet követően több párttársával ellentétben nem fogalmazott annyira keményen Gyurcsánnyal szemben, majd 2008-ban az adótörvények elfogadásával megmentette a kisebbségi kormányt. 2009-ben már Bokrossal együtt kampányolt az európai parlamenti választáson, majd 2010-ben a választások előtt összefogott az addigra teljesen szétesett SZDSZ-szel. A választáson pártja 2,67 százalékot ért el, amivel kiesett a parlamentből.

Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke korábban ingerülten tagadta meg a választ a Hír TV azon kérdésére, amely szerint igaz-e, hogy a jövőben a Demokratikus Koalíció soraiban kíván politizálni. Leszögezte, nem nyilatkozik a televíziónak, mert az elveivel nem fér össze – minderről a Magyar Nemzet április 26-i száma tájékoztatott annak kapcsán, hogy a bukott pártelnökről egyre többen beszéltek úgy, hogy hamarosan a DK soraiban találkozhatunk vele.

Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó informátor szerint Dávid a DK alelnöki vagy társelnöki pozícióját kaphatja meg, de olyan alternatíva is fölmerült, hogy Bokros Lajos EP-képviselővel közösen hoznak létre egy új pártot. Forrásunk szerint az MDF volt elnöke az utódpártot, a Jólét és Szabadságot is megkereste, de ott elutasították az esetleges együttműködést.

Dávid és a DK esetleges kapcsolatát erősítheti az is, hogy Gyurcsány Ferenc május 1-jei beszédében is kitért az MDF volt elnökére. A plágiumgyanúba keveredett politikus azt hányta a Fidesz szemére, hogy nem kértek elnézést a per után Szilvásy Györgytől és Dávidtól. „Meghurcoltak négy embert és talán még sokkal többet”.

Helyreigazítás

„Nem vagyok abban a helyzetben”

Mint ismert, április 25-én az UD-ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon felmentette Szilvásy Györgyöt és társait. Vasvári Csaba bíró elmondta, hogy Dávid azzal, hogy nyilvánosságra hozta a titkosszolgálatok által lehallgatott beszélgetést, nem követett el bűncselekményt, ahogy Herényi Károly sem, amikor átadta Tombor Andrásnak.

A felmentő ítélet óta Dávid újra a balliberális média „kedvence” lett, és többek között Bolgár György műsorában is megfordult. Akkor a riporter az interjú végén megkérdezte alanyától, hogy érdemes-e visszatérnie a politikába. A bukott pártelnök úgy felelt: „Nem kell észrevenni olyan dolgokat, amelyekből problémája lehet az embernek. Sajnos ez a leszűrhető következtetése ennek az egész eljárásnak számomra, és még nem vagyok abban a helyzetben, hogy az ön kérdésének második felére válaszolni tudjak.”

Az SZDSZ állt be mögéjük

Ezt követően a HVG-nek adott interjút, amelyben kijelentette, hogy nem véletlenül kezdeményezte a békejobbos politikát, a gyűlölködő szembenállás falnak viszi az országot. – Nem mellesleg akkor az SZDSZ állt be a mi programunk mögé, így nem indult önállóan a választáson – utalt a 2010-es szövetségkötésre Dávid. A visszatérését firtató kérdésre csak annyit közölt, hogy a „folyót akkor kell átúszni, ha odaér az ember”.

A DK-val való kapcsolatot erősítheti, hogy Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF egykori szóvivője már a Gyurcsány-pártban politizál. Kerék-Bárczy egyébként annak a Szabadság és Reform Intézetnek az ügyvezető igazgatója, amelynek kuratóriumi elnöke Bokros. Ennek alapján nem nehéz elképzelni, hogy a 2014-es választásokon a Dávid–Bokros duót már a DK jelöltjei között fogjuk látni.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.