Demszky nagyon apellál az ellenzék szavazataira a közgyűlésben

MNO

2009. február 25., szerda 15:37

A Fővárosi Közgyűlésben kialakult patthelyzet miatt a döntéshozatalnál még inkább szükség lesz az ellenzéki támogatásra – jelentette ki Demszky Gábor azon a szerda délutáni tájékoztatón, amelyen a közgyűlés csütörtöki témáiból emelt ki néhányat.

• „Politikai helyzetelemzés” a fővárosi büdzséről
A főpolgármester utalva arra, hogy Hunvald György (MSZP) előzetes letartóztatása miatt megszűnt a városvezetés egyfős többsége, azt mondta, hogy a kialakult helyzetben mindkét oldalról kompromisszumkészségre, illetve alaposabb egyeztetésre van szükség a döntések előkészítésénél. Kifejezte reményét, hogy az ellenzéknek sem érdeke az ügyek megakasztása. A Fidesz–KDNP támogatásával a múlt héten elfogadott forrásmegosztási rendeletet az együttműködés pozitív példájaként említette. Hasonló jelentőségű döntésként szólt a főváros ez évi költségvetésének márciusi elfogadásáról.

Demszky Gábor emlékeztetett arra, hogy 1990 és 1994 között, amikor kisebbségi kormányzás volt a közgyűlésben, a Fidesztől esetenként támogatásokat kaptak, s volt olyan költségvetés is, amit az MDF-fel együtt szavaztak meg. Hozzátette: ebben a ciklusban a közgyűlés elé kerülő témák több mint a felében ellenzéki támogatással döntenek. Megjegyezte azt is, hogy a költségvetés tervezetéről az ellenzékkel is egyeztetést kezdeményeznek, miután a koalíciós frakciók belső egyeztetése lezárult.

A főpolgármester elmondta, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei év is az európai uniós forrású fejlesztések éve lesz. A gazdasági krízishez igazodva viszont vissza kell fogni az önkormányzat működési kiadásait. Az EU támogatású fejlesztéseknek azért kell elsőbbséget biztosítani, mivel 2013-ig van csak lehetősége a fővárosnak a jelenlegi mértékű EU-források megszerzésére. A csütörtöki közgyűlésen is számos uniós támogatással megvalósuló beruházás lesz majd napirenden, amihez számítanak az ellenzék támogatására – jegyezte meg. Mint mondta: azért bízik az ellenzék támogatásában, mivel szerinte a fővárosban nincsenek a parlamentihez hasonló áthatolhatatlan falak a pártok között.

Az ellenzéki támogatásra váró témák közt említette a főpolgármester a XVII. kerület központja és az Örs vezér tér között 2010. októberéig kialakítandó buszfolyosót, az újpesti Városkapunál tervezett közlekedési csomópontot, a dél-budapesti régió csapadékvíz problémáinak rendezését és a Margit-sziget értékeinek megőrzését célzó javaslatot. A főpolgármester kitért arra is, hogy a csütörtöki közgyűlésre benyújtott költségvetési javaslatot az MSZP-SZDSZ frakcióvezetők javaslatára veszik majd le a napirendről. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben felértékelődnek a beruházások, gazdaságpolitikai és munkahelyteremtő szempontból is.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.