Demszkyék felelni fognak a botrányos szerződésekért? + Videó

BL

2012. április 16., hétfő 06:00, frissítve: hétfő 14:20

Két éven belül még megépíthető a 4-es metró, ezért a főváros új vezetőkkel új alapokra helyezte a beruházást – tudta meg a Magyar Nemzet. A városháza ismét az ügyészséghez fordult a Demszky-korszak botrányos szerződései, a több mint százmilliárdos többletkövetelések miatt.

Műszakilag 2014 tavaszára befejezhető a 4-es metró építése, ezért Budapest vezetése rendkívüli lépéseket tett az elmúlt hetekben – közölte a lappal Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester elmondta: az előző ciklusokban kötött botrányos szerződések miatt mára csaknem 400 milliárd forintosra duzzadt beruházást új vezetők fejezhetik be a BKV-hoz tartozó DBR Metró Projekt Igazgatóság élén. „A szervezetet ezután nem a közlekedési társaság vezérigazgatója, hanem Radnay Tibor irányítja, aki eddig a Metróber Kft. műszaki igazgatójaként dolgozott. Helyettese egy szakjogász lesz” – mondta a főpolgármester.


Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a metróépítésben a világon szokásos egységes generálkivitelezői megbízás helyett 2005-ben és 2006-ban összesen 17 külön vállalkozói szerződést kötöttek. „Ennek alapján jelenleg csaknem 105 milliárd forintot követelnek az érintett vállalkozások. Egészen elképesztő például a metrókocsik szállításához kapcsolódó Siemens-szerződés” – fogalmazott Tarlós István. A korábbi MSZP–SZDSZ-es városvezetés hozzájárulásával most a németek már több mint tízmilliárd forintot követelnek Budapesttől. „Szimpla hülyeségből ilyen szerződést nem lehet aláírni” – mondta Tarlós István. Hozzátette: a főváros ismét az ügyészséghez fordult, most már a beruházás befejezését, így a 181 milliárd forintos EU-támogatást is veszélyeztető kivitelezői szerződések miatt.

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán egyesített és az újabb feljelentések nyomán várhatóan kiszélesedő metrónyomozásban Demszky Gábor és egykori szocialista és szabad demokrata társai feleljenek a hatóságok kérdéseire – írja a lap.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.