Dokumentumok kerültek ki a Paks II.-ről

MN

2017. szeptember 13., szerda 16:11, frissítve: szerda 18:47

Több mint 250 olyan szerződést tett közzé a Közérdekvédelmi Központ, amelyet az MVM Paks II. Zrt. kötött 2014 és 2016 vége között. A dokumentumok annak az adatkérésnek a nyomán váltak nyilvánossá, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, a Közérdekvédelmi Központ alapítója indított még 2014-ben. A szerződéseket csak hosszas egyezkedést követően, két és fél év elteltével adta ki a kormányzat, nem kereshető formában.

A több ezer oldalnyi dokumentumhalmaz részletes feltérképezéséhez hosszú időre van szükség, de az látszik, hogy az új atomerőművet építő társaság nem fukarkodik a népszerűsítésre szánt összegekkel. Ennek megfelelően jutott pénz arra, hogy különböző sajtótermékekben népszerűsítsék a beruházást. Így jutottak megbízáshoz a Mediaworks kiadó vidéki lapjai, a Magyar Hírlap és az Echo TV, s a lapunk tulajdonosi körébe tartozó I.M.G. Inter Media Group Kft. is megbízáshoz jutott. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvélemény-kutatási megbízást kapott a Paks II. Zrt.-től, s kötöttek szerződést irodabérlésre, takarításra, videokonferencia-rendszerek felszerelésére és sajtófigyelésre is.

A szerződések nagyobbik része szigorúan szakmai megállapodásnak tűnik, különféle kutatások készítésére, esettanulmányok elkészítésére. A Közérdekvédelmi Központ számításai szerint a szerződések összértéke nagyjából 21 milliárd forint. Pontos számot azért nem lehet mondani, mert a megállapodások között vannak olyanok is, amelyek határozatlan időre szólnak, így végleges értékük nem kiszámítható.

A szerkesztő ajánlja

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.