Dokumentumok kerültek ki a Paks II.-ről

MN

2017. szeptember 13., szerda 16:11, frissítve: szerda 18:47

Több mint 250 olyan szerződést tett közzé a Közérdekvédelmi Központ, amelyet az MVM Paks II. Zrt. kötött 2014 és 2016 vége között. A dokumentumok annak az adatkérésnek a nyomán váltak nyilvánossá, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, a Közérdekvédelmi Központ alapítója indított még 2014-ben. A szerződéseket csak hosszas egyezkedést követően, két és fél év elteltével adta ki a kormányzat, nem kereshető formában.

A több ezer oldalnyi dokumentumhalmaz részletes feltérképezéséhez hosszú időre van szükség, de az látszik, hogy az új atomerőművet építő társaság nem fukarkodik a népszerűsítésre szánt összegekkel. Ennek megfelelően jutott pénz arra, hogy különböző sajtótermékekben népszerűsítsék a beruházást. Így jutottak megbízáshoz a Mediaworks kiadó vidéki lapjai, a Magyar Hírlap és az Echo TV, s a lapunk tulajdonosi körébe tartozó I.M.G. Inter Media Group Kft. is megbízáshoz jutott. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvélemény-kutatási megbízást kapott a Paks II. Zrt.-től, s kötöttek szerződést irodabérlésre, takarításra, videokonferencia-rendszerek felszerelésére és sajtófigyelésre is.

A szerződések nagyobbik része szigorúan szakmai megállapodásnak tűnik, különféle kutatások készítésére, esettanulmányok elkészítésére. A Közérdekvédelmi Központ számításai szerint a szerződések összértéke nagyjából 21 milliárd forint. Pontos számot azért nem lehet mondani, mert a megállapodások között vannak olyanok is, amelyek határozatlan időre szólnak, így végleges értékük nem kiszámítható.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.