Dokumentumok kerültek ki a Paks II.-ről

MN

2017. szeptember 13., szerda 16:11, frissítve: szerda 18:47

Több mint 250 olyan szerződést tett közzé a Közérdekvédelmi Központ, amelyet az MVM Paks II. Zrt. kötött 2014 és 2016 vége között. A dokumentumok annak az adatkérésnek a nyomán váltak nyilvánossá, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, a Közérdekvédelmi Központ alapítója indított még 2014-ben. A szerződéseket csak hosszas egyezkedést követően, két és fél év elteltével adta ki a kormányzat, nem kereshető formában.

A több ezer oldalnyi dokumentumhalmaz részletes feltérképezéséhez hosszú időre van szükség, de az látszik, hogy az új atomerőművet építő társaság nem fukarkodik a népszerűsítésre szánt összegekkel. Ennek megfelelően jutott pénz arra, hogy különböző sajtótermékekben népszerűsítsék a beruházást. Így jutottak megbízáshoz a Mediaworks kiadó vidéki lapjai, a Magyar Hírlap és az Echo TV, s a lapunk tulajdonosi körébe tartozó I.M.G. Inter Media Group Kft. is megbízáshoz jutott. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvélemény-kutatási megbízást kapott a Paks II. Zrt.-től, s kötöttek szerződést irodabérlésre, takarításra, videokonferencia-rendszerek felszerelésére és sajtófigyelésre is.

A szerződések nagyobbik része szigorúan szakmai megállapodásnak tűnik, különféle kutatások készítésére, esettanulmányok elkészítésére. A Közérdekvédelmi Központ számításai szerint a szerződések összértéke nagyjából 21 milliárd forint. Pontos számot azért nem lehet mondani, mert a megállapodások között vannak olyanok is, amelyek határozatlan időre szólnak, így végleges értékük nem kiszámítható.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.