Dömötör Csaba érthetően kifejezte, mit gondol a demokráciáról

MN

2017. október 28., szombat 11:11, frissítve: szombat 14:54

Hét kérdést tett fel a minisztériumoknak Demeter Márta, az LMP képviselője levelében főként a letelepedésikötvény-program nemzetbiztonsági kockázatairól és a direkt a programhoz alapított offshore cégek bődületes bevételéről kérdezett.

A kérdések összefoglalva így hangzottak:

  • Helyes-e, hogy kötvényvásárlókat beszervező külföldi bejegyzésű cégek 180 milliárd forintot kaszáltak a programon, amiből nem is adóztak itthon?
  • Elfogadható, hogy a kormány 1300 menedékkérőt visszautasít, de 20 ezer ellenőrizetlen hátterű, kormányzati haveroknak fizető embert beengedett az országba?
  • A kötvényvásárlók között korábbi elítéltek is vannak, akik most szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben és Magyarországon. Ez helyes?
  • Helyes, hogy akár ellenérdekelt titkosszolgálatok is letelepíthették így az országban embereiket?
  • Normális dolog, hogy a program indításáról az Orbán-kormány ki sem kérte az állampolgárok véleményét?
  • Helyes, hogy a kötvényprogram máig 13 milliárdos kárt okozott az államnak?

Válasz egyetlen helyről érkezett – írja az Index. Dömötör Csaba, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára két, lekezelő hangnemű mondattal felelt az összes feltett kérdésre.

„Összefoglalóan az alábbi tájékoztatást adom. Egy olyan reménytelen helyzetben lévő párt, mint az LMP, kétségbeesett politikai akciójával nem foglalkozunk.”

Nem az első alkalom, hogy Demeter Márta hasonló visszajelzést kap a kormánypárti politikusoktól: mint beszámoltunk róla, a fideszes többség csütörtökön indoklás nélkül kizárta a képviselőt a nemzetbiztonsági bizottság üléséről, ahol Demeter Zaid Naffa, Orbán Viktor kedvenc arab üzletemberének nemzetbiztonsági átvilágításáról kérdezett volna.

Kövér László korábban megtiltotta, hogy a képviselő a kötvényekről kérdezzen, mert a program a házelnök szerint nem kormányzati hatáskörben működött.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.