Döntés csak egyeztetés után

2014. november 7., péntek 09:00, frissítve: péntek 10:57

Több váratlan fordulat is történt a kereskedelmi egységek nyitva tartását szabályozó, tegnap a parlament elé került törvényjavaslat ügyében. Noha a KDNP délelőtt bejelentette: az általuk kezdeményezett szabad vasárnap ötletét a kormány támogatja, a Nemzetgazdasági Minisztérium később közölte, a kabinet még nem döntött az ügyben.

A kabinet megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szabad vasárnapról szóló javaslatát – jelentette be Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője tegnap.

Az elsőként lapunk által közölt, nagy alapterületű üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatot tegnap már be is nyújtották, és amennyiben a parlament jóváhagyja, az intézkedés jövő év március 15-én lép életbe. A nemzetgazdasági tárca ezzel szemben később az MTI érdeklődésére közölte: a kabinet a javaslatról azt követően hozhat döntést, hogy meghallgatta a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat.

A tervezet szerint a hét utolsó munkaszüneti napján nem nyithatnának ki a 400 négyzetméternél nagyobb, napi fogyasztási cikkeket árusító áruházak, csupán a kisebb alapterületű és családi vállalkozásban működtetett egységek fogadhatják a vásárlókat. A törvényi szabályozás alól mentesülő üzletek körét egy kormányrendelet rögzíti majd, amely lehetővé teszi azt is, hogy például a nagy ünnepek előtt vagy az üdülőhelyeken vasárnap is nyitva maradjanak a boltok. Az új szabályok szerint jövőre reggel hat és este tíz óra között lehetnek nyitva a magyarországi üzletek.

A kereskedőket tömörítő szervezetek már a tervezet első ismertetésekor megkongatták a vészharangot: tízezres nagyságrendben utcára kerülő dolgozók, milliárdos veszteség képét vetítették előre. A plázákat különösen érzékenyen érintő elképzelés kapcsán a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége például azt közölte, a döntés következményeként 35 ezer ember munkája válna feleslegessé, ami a dolgozói érdekképviseletek szerint erős túlzás.

Tegnap Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke valótlannak nevezte azokat a híreket, amelyek többezres elbocsátásokról szólnak, mivel szavai szerint akkora létszámhiány van a kereskedelemben, hogy a boltok nemhogy elküldeni, de felvenni sem tudnak alkalmazottakat. Más ellenérvek szerint a magyar családok több mint fele vasárnaponként intézi a heti bevásárlást, így a javaslat a szabadságjogok korlátozását is jelentené.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A példaként idézett felmérések azonban több éve készültek, amikor még kevésbé mutatkoztak a piacon a válság miatt átalakult vásárlói szokások. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete ezért készített egy friss, reprezentatív felmérést, miszerint a háztartások jelentős része már pénteken és szombaton elintézi a vásárlást, így nem okozna társadalmi problémát, ha vasárnap zárva tartanának az üzletek, sőt, segítené a családi együttléteket.

A több tíz milliárd forintos forgalomvesztést is eltúlzottnak tartják az általunk megkérdezett kereskedelmi szakértők. Egyrészt azért, mert a napi cikkek, élelmiszerek beszerzése nem maradna el a fogyasztók részéről, csupán átterelődne a hét többi napjára. Ráadásul az intézkedés nem érintené az egyre népszerűbb online bevásárlásokat, vagyis például a legnagyobb multinacionális hipermarketlánc és több kereskedelmi vállalat által működtetett házhoz szállító szolgáltatás révén vasárnap is lenne bevételük a cégeknek.

Ezenkívül, mint azt korábban megírtuk, több hipermarketben már most is úgy próbálnak spórolni a vasárnapi munkavégzésért járó bérpótlékon, hogy hét végére diákmunkásokat, alkalmi munkavállalókat foglalkoztatnak. Megerősítette ezt tegnap a KASZ elnöke is, aki megjegyezte: ha a rendelkezésre álló munkaerőt hét napra kell beosztani, akkor a munkáltatók nem tudják és nem is tartják be a munka törvénykönyvét.

Mint mondta, rendszerint eltűnik a pihenőnap, a vállalatok nem adják ki a szabadságot, és legalább ötven százalékban hibás a túlóra-elszámolás. Ezen a problémán is kíván változtatni a vasárnapra elrendelt pihenőnap. – A vasárnapi pótlék dolgozónként átlagosan négyezer forint, az összeg pótlására jelentős béremeléseket kezdeményezünk majd az adótörvények tárgyalása után – közölte Sáling József.

Nemzetközi szinten sem egyértelmű a vasárnapi nyitva tartás kérdésének megítélése. Franciaországban például az ország gazdaságának élénkítése céljából most kívánja feloldani a kormány ezt a korlátozást.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.