Döntött a kormány, jön a határzár

MNO

2015. június 17., szerda 12:46, frissítve: csütörtök 07:25

A kormány utasítást adott a belügyminiszternek, hogy haladéktalanul kezdje meg a magyar–szerb határ fizikai lezárásának előkészületeit. Ezeket jövő hét szerdára végezze el, és akkor adjon tájékoztatást a kormánynak – jelentett be Szijjártó Péter a szerdai kormányülés szünetében.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a kormány megtárgyalta Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját, aki részt vett az EU-országok belügyi tárcavezetőinek luxembourgi tanácskozásán, ahol a bevándorlásról tárgyaltak a felek.

Jelenleg az EU előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásról beszélünk – szögezte le Szijjártó Péter. Hozzátette: a belügyminiszterek tanácskozásán kiderült, Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlás az államok közül. Erre a kihívásra keresik a választ a tagok, a közös út megtalálása azonban időbe telik. Magyarország viszont nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon.

Egy 175 kilométeres, 4 méter magas kerítés építéséről van szó. Ennek előkészítésére kapott utasítást a belügyminiszter – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg.

Szijjártó Péter kiemelte: a probléma súlyos helyzet elé állítja Magyarországot. A magyar döntés nem egyedülálló. Ezzel kapcsolatban hivatkozott arra, hogy a görög–török, valamint a bolgár–török határon is volt kerítésépítés, és spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben. A miniszter arról is beszélt, hogy a térségben élő gazdák is rendkívül súlyos problémaként említették a bevándorlók vonulását az adott határ menti területeken.

A kabinet arra is utasítást adott – közölte –, hogy el kell végezni azokat a szükséges jogi előkészítő munkálatokat, amelyek nyomán Magyarország az összes EU-s és EU-tagjelölt államot biztonságos országnak minősít.

Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekről – közölte Szijjártó Péter.

A kormány elkötelezett aziránt, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a bevándorlási nyomással szemben – zárta szavait Szijjártó Péter.

Szakértő: Helyes döntés volt

Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is – mondta Nógrádi György. Szerinte a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs semmi különös. Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, „mintha otthon lenne”. A lépés szükséges volt – jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot fel kell tartóztatni – húzta alá a szakértő.

 

A pártok reakcióit itt olvashatja, a szerb véleményeket pedig itt.

Felkészültek

A Népszava írt arról szerdán, hogy az elmúlt napokban a rendőrség teljes logisztikájával arra készült fel, hogy bármelyik pillanatban a lehető legszorosabb határzárat léptessék életbe Szerbia irányából. Mint írták, a kormányfő utasítására hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeket is megvizsgált a Belügyminisztérium ahhoz, hogy külön törvényi felhatalmazás nélkül, a jelenleg hatályos jogrendben milyen eszközökkel, hogyan érhető el a menekültek határátlépésének megakadályozása.

A szerdai kormányülés előtt Lázár János a Hír TV-nek azt mondta: ha az Európai Bizottság nem lép az ügyben, nincs más lehetőség, mint lezárni a határt. „Az első félévben 53 ezer illegális határátlépő lépte át a határt. Az én választókörzetem ebben kiemelten érintett, pontosan látom, hogy a korábbiakhoz mérten sokkal többen jönnek. Véleményem szerint az Európai Bizottsággal tárgyalni kell, megoldásra kell törekedni, és ha nem marad más megoldás, akkor ezt az eszközt alkalmazni kell” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerda reggel az M1-en arról beszélt, hogy „ha a nyugatiak lezárják a határaikat, akkor nekünk is le kell zárni a déli határt. Ha ez nem következik be, akkor Ausztria, illetve más irányba nem tudnak továbbmenni, így az fog történni, hogy ez az idei évben már százezres nagyságrendű bevándorlóáradat Magyarországon fog rekedni”.

Év eleje óta 57 ezren lépték át illegálisan Magyarország határát, naponta több száz ember érkezik, köztük nagyon nagy számban afgán, szír, pakisztáni állampolgárok – közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Vucic: Szerbia nem fog falakat emelni

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt szavai szerint meglepte és sokkolta a hír, hogy Magyarország 4 méter magas kerítéssel zárná le a magyar–szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszát, és kijelentette: Szerbia nem követi a magyar példát, „nem fog falakat emelni […] és nem fog Auschwitzban élni”.

 

A szerbiai közszolgálati televízió szerda esti híradójában a kormányfő azt mondta, szerinte nem az a megoldás, hogy falakat emelnek. A legtöbb illegális migráns Macedóniából – az uniós Görögországon keresztül – és az EU-tag Bulgáriából érkezik Szerbiába. Bulgária már felhúzott egy 240 kilométer hosszú kerítést a török határon, hogy távol tartsa az illegális bevándorlókat. „Nekünk is falakat kellene emelnünk a macedón és a bolgár határon? Mi nem fogunk falakat emelni, ezt garantálom. Szerbia nem zárja be önmagát, Szerbia nem fog Auschwitzban élni” – fogalmazott a szerb kormányfő.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.