Döntött a PSZÁF: 26 ezer ügyfelének fizethet az osztrák bank

LM

2012. szeptember 20., csütörtök 13:18, frissítve: csütörtök 13:30

A PSZÁF mintegy 290 millió forint visszafizetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot több mint 26 ezer ügyfele javára 2012. október 31-ei határidővel. Emellett 80 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kirótt a pénzintézetre, mivel megállapította, hogy a szolgáltató a devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleivel törvénytelenül fizettetett be konverziós díjakat – írja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete csütörtöki közleményében. A hatóság további 1 millió forint bírságot is kivetett, mivel a Raiffeisen jogsértően emelt meg néhány díjelemet egyes lakáscélú hiteleinél.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete csütörtöki határozatában megtiltotta, hogy a pénzügyi szervezet lakáscélú devizahiteleinél a továbbiakban a hitelintézeti törvényt megsértve átváltási díjat számítson fel, illetve hogy a továbbiakban jogsértően emelje meg az egyes díjelemeket a lakáscélú hiteleinél.

Téves értelmezés

A felügyelet hétfőn közel 44 millió forint visszafizetésére kötelezte az AXA Bank fióktelepét 380 fogyasztó javára, és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki, mivel a szolgáltató ezzel törvénytelenül fizettetett be előtörlesztési díjakat a jelzáloghiteles ügyfélkörével.

A felügyelet hivatalból indított vizsgálatában 2010 októberétől tekintette át a Raiffeisen Bank lakáscélú devizakölcsöneinek törlesztési gyakorlatát, többek között az árazást és az ügyfeleknek nyújtott tájékoztatást. A vizsgálat megállapította, hogy a bank – a hitelintézeti törvény egyik, a fogyasztókat védő rendelkezését megsértve – a havi törlesztőrészlet és kezelési költség 1 százalékára rúgó konverziós jutalékot számított fel ügyfeleinek a devizaalapú jelzálogkölcsönök forintban való havi törlesztésénél.

Téves értelmezés 2.0

Nincs akadálya a devizahiteleket forgalmazó bankokkal szemben az újabb perek elindításának, ám az egyes szerződési feltételek megtámadása kevéssé hozhat sikert – írta a Magyar Nemzet.

A lap egyik júliusi számában arról számolt be: eddig öt keresetet nyújtott be a bírósághoz a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége, de hamarosan újabb perek indulhatnak.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt: vizsgálja a PSZÁF, hogy jogosan jártak-e el a bankok, amikor a forrásaik drágulására hivatkozva egyoldalúan megemelték a hitelkamatokat.

A PSZÁF szerint a Raiffeisen Bank tévesen értelmezte a konverziós díj megtiltására vonatkozó jogszabályi szigorítást, hogy azt csak a jegybanki középárfolyam alkalmazása esetén kellene figyelembe vennie, a saját banki középárfolyama esetén nem.

A felügyelet szerint a bank szintén tévesen értékelte úgy a törvényt, hogy a konverziós díj megszüntetése csak a jogszabály kihirdetését követő 30. nap, azaz a 2010. november 27. után kötött szerződésekre vonatkozik. Valójában a jogszabály a konverzió díjmentességét az e határidőtől számított – akár korábbi szerződési időpontú – valamennyi hiteltörlesztésre vonatkozóan érvénybe léptette.

Súlyosbító tényező a Raiffeisennél

Növelte adózás utáni nyereségét a tavalyi első félévhez képest a Raiffeisen Bank International (RBI) az év első hat hónapjában – közölte augusztus végén a bécsi székhelyű nemzetközi bankcsoport.

A jogtalan konverziós díj felszámítása miatt kiszabott  fogyasztóvédelmi bírságot súlyosbította, hogy a Raiffeisen Bank a lakáscélú devizahitelesek terheinek csökkentésére hivatott törvényi rendelkezés alapvető, egyértelmű tilalmát sértette meg. A bírság kiszabásakor a PSZÁF figyelembe vette a fogyasztóknak okozott hátrány nagyságát, és azt is, hogy a Raiffeisen Bank az eljárás során nem tett olyan nyilatkozatot, amely szerint intézkedéseket tett volna a fogyasztói többletbefizetések visszatérítésére – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.