Dózsa György úti halálos baleset: a maffia fegyverbeszerzője volt M. Richárd

MN

2017. augusztus 31., csütörtök 19:07, frissítve: péntek 07:06

A kétezres évek legnagyobb hatalommal és befolyással bíró bűnszervezetének katonai vezetőjeként hivatkozik a 168 Óra arra az M. Richárdra, akit a májusi Dózsa György úti halálos autóbaleset okozásával gyanúsítanak. A lap felidézi a kecskeméti maffiaperként ismertté vált büntetőeljárás előzményeit. A per 2006-os jogerős lezárásakor M. Richárd 8 év fegyházat kapott.

2004. augusztus 4-én a Zsiráf étteremben gyűlt össze a magyar alvilág egy jelentős része, az egykori Conti Car–Energol-csoport tagjai. Válságtanácskozást tartottak, mert a fegyverszállítmányukat Kecskeméten kommandósok kapcsolták le. 

Az eszközök egy oroszok által segített, szerb zsoldosok által kivitelezett, összehangolt merényletsorozathoz kellettek, amellyel a maffiaper fővádlottja, a Conti Carhoz tartozó Radnai László átvehette volna az ellenőrzést a Balaton északi partján. 

A találkozón Radnai és társai azon tanakodtak, miként tehetnék át az ügyet Kecskemétről Budapestre, ahol komoly befolyással rendelkeznek a hatóságok berkein belül. Biztosak voltak abban, hogy egy fővárosi eljárás esetén ki tudnák hozni letartóztatott embereiket. 

Csakhogy a kecskeméti rajtaütés helyszíne nem volt véletlen, a hatóságok célja kifejezetten az volt, hogy ne budapesti szervek járjanak el. Az áthelyeztetés nem jött össze, Radnait, Csüllög Zsigmondot, Ferencsik Attilát és az akkor 27 éves M. Richárdot letartóztatták.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A férfi feladata a vádirat szerint a merénylethez szükséges fegyverek és motorkerékpárok beszerzése volt. 

A lefoglalt lőfegyvereken ki is mutatták M. Richárd DNS-ét.

A bűnszervezet „illegális tevékenysége felölelte – elsősorban Budapest területén – a kábítószer-kereskedelmet, a prostitúciós te­­vékenység ellenőrzését, továbbá a vendéglátóhelyektől, taxisoktól, esetenként gazdasági bűncselekményeket elkövető kívülálló személyektől védelmi pénzek szedését” – fogalmazott az ügyészség.

M. Richárd nem tört meg az előzetesben, levélben fenyegette a konkurens bűnözői csoportokat, ne higgyék, hogy szervezetük meggyengült; miközben szerb cinkosaikat arra próbálta rávenni, vigyék el a balhét. Emellett ügyvédeit olyan orvosi szakvélemény beszerzésére utasította, amely szabadlábra helyezését indokolná. 

A napokban is egészségügyi állapotával ügyeskedhetett M. Richárd a rácsok elkerülése érdekében – legalábbis erre utal a Bors értesülése. Eszerint miután M. Richárdot a múlt héten – nyaralásáról való hazatérésekor – őrizetbe vette a rendőrség, a fogda helyett a Péterfy kórházba szállították, ahol egy számára kiürített kórteremben őrizték. 

Lapunk úgy tudja, azért jártak el így, mert M. Richárd rosszullétre hivatkozott. Az orvosok alaposan kivizsgálták, de nem találták ennek okát.

A gyanúsított a baleset idején jogosítvány nélkül hajtott, előzőleg pedig kokaint fogyasztott.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.