Durván reagált a külügy az amerikai ügyvivő szavaira

MN

2017. október 18., szerda 19:01, frissítve: szerda 20:43

Még kedden éjszaka bekérették a külügyminisztériumba David Kostelancik amerikai ügyvivőt, vagyis a nagykövet feladatait ellátó diplomatát, és kifejezték a tiltakozásukat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában tartott keddi előadása miatt – mondta szerdán Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára.

Kostelancik egyebek mellett a magyar sajtó szabadságáért aggódott, amikor arról beszélt:  a demokratikus kormányok nem nyomhatják el kritikusaikat, nem hozhatnak törvényeket a szabad sajtó ellenében, nem érheti baj az újságírókat. Az ügyvivő szerint vannak még független, ellenzéki médiumok Magyarországon, de számuk egyre fogy, jelentőségük egyre kisebb, így az emberek nem találkozhatnak nézetkülönbségekkel.

Az MTI tudósítása szerint Magyar Levente úgy reagált: Kostelancik beszédével több probléma is van:

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egyrészt senki nem kérte, hogy nyilatkozzon. Másrészt semmilyen morális és politikai felhatalmazással sem rendelkezett. Harmadrészt pedig Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába.

 

Az államtitkár szerint elfogadhatatlan, hogy bárki minősítgesse a magyar demokráciát, hiszen Magyarország sem veszi a bátorságot arra, hogy megfogalmazza az álláspontját más államok belügyeiről. A kormány sem teszi közzé az amerikai belpolitikáról vagy az emberi és szabadságjogok tengerentúli helyzetéről alkotott véleményét, bár van ilyen. 

A kormány minden, magyar belügyet érintő, valótlanságokon alapuló megnyilatkozást a jövőben is a leghatározottabban visszautasít majd –˜ jelentette ki az államtitkár, aki szerint Magyarország továbbra is a lehető legkonstruktívabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, de „rendkívüli módon meg fogja nehezíteni a munkát”, ha a jövőben hasonló nyilatkozatok születnek.

Egy kérdésre Magyar Levente azt mondta, a diplomaták jellemzően utasításra cselekszenek, ezért nyilvánvalóan jelen esetben is így történt. Ez azt jelenti, hogy „a külügyminisztérium egyes berkeibe még nem érkezett el” a szemléletváltás, amelyet az új amerikai elnök, Donald Trump meghirdetett.

„Láttuk és elfogadjuk a magyar kormány reakcióját a tegnapi, sajtószabadságról szóló előadásomra, de nem kívánjuk kommentálni”

– mondta a Magyar Nemzetnek David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Apponyi Geraldine albán királynéról szóló kiállítás megnyitóján.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.