Ebben a küzdelemben csak a Fidesz rúgott labdába

Kovács András

2012. június 30., szombat 22:05

A júniusi időközi önkormányzati választások ismételten a független jelöltek sikerét hozták, ráadásul egyetlen tízezer főnél nagyobb településen sem voksoltak, így a pártok közötti erőviszonyokról nem kaptunk képet. A kormánypártok legnagyobb sikere volt, hogy a támogatásukkal nyert egy független polgármesterjelölt Enyingen.

Hét időközi önkormányzati választást tartottak idén júniusban, mindegyikre tízezer főnél kisebb településen került sor. Ebben a hónapban 12 555 személy járulhatott volna az urnákhoz, közülük 5418-an mentek el választani, ami 43,15 százalékos részvételnek felelt meg. A legnagyobb arányban Tiszaderzsen (60,67 százalék), a legalacsonyabb arányban Himodon (25,49) voksoltak. Utóbbi gyengébb adat abból származhat, hogy a településen csak képviselő-testületet választottak.

A kis helységekben természetesen a független jelöltek arattak, de meg említeni, hogy az enyingi polgármester-választáson a Fidesz–KDNP a későbbi győztest támogatta. A parlamenti pártok emellett csupán Bárándon tudtak labdába rúgni, ahol a Jobbik egy képviselőt tudott bejuttatni a helyi testületbe. Nincs tehát változás abban, hogy helyi szinten a pártok nem próbálnak mandátumot szerezni, a független címke lényegesen vonzóbb.

Nincs pártpolitika

A hónapban Enying volt a legnépesebb település, ahol szavaztak, ezért a kormánypárt sikere mindenképpen kiemelkedő eredménynek számít, mivel olyan időszakban sikerült elérni, amikor mindegyik közvélemény-kutatás szerint esik a Fidesz–KDNP támogatottsága. Sem az MSZP, sem az LMP nem próbálkozott ebben a hónapban azzal, hogy a kis településeken pozíciót szerezzen.

A pártpolitika továbbra sem szivárog le a tízezer főnél kisebb településekre, aminek egyrészt az az oka, hogy a helyi szinten a személyes ismeretség lényegesen jobban számít, mint az, hogy ki mögött milyen párt áll. Ez a tendencia 1990 óta megfigyelhető, a pártok azóta nem képesek betörni ebbe a világba. Mivel júniusban egyetlen tízezer főnél népesebb városban sem tartottak választást, a pártok támogatottságáról nem kaphattunk semmilyen képet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.