Édesanyja kérésére sem beszél Kósa Lajos

Unyatyinszki György

Unyatyinszki György

2018. január 23., kedd 20:33, frissítve: szerda 08:10

„Az ügyvezető tud beszélni a vállalkozás pénzügyeiről” – mondta a Magyar Nemzetnek kedden Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, amikor a családi sertéstelepük látványos sikereiről kérdeztük.

Azt követően fordultunk ismét a politikushoz, hogy a sertéstelepet felvásárló, Debrecenben élő 83 éves édesanyja lapunknak néhány napja azt mondta, nem foglalkozik pénzügyekkel. „Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben” – fogalmazott egy hete az asszony, amiből kiderülhetett, hogy Kósa Lajos lényegesen jobban értesült a cég ügyeiről, mint azt mutatni szándékozik. Kósa most másik rokonához, Szilágyi Gáborhoz irányította lapunkat.

A miniszter arra a kérdésünkre nem kívánt válaszolni, miért javasolta lapunknak az édesanyja is, hogy ő beszéljen a családi vállalkozás ügyeiről. Mint ismert, Kósa Lajos anyja különös ritmusérzékkel vásárolta meg két éve a mátészalkai Méker Kft. többségi tulajdonrészét. A cég elődje, a Szalka-Pig felszámolás alatt állt, de idősebb Kósa Lajosné megjelenése után ismeretlen eredetű friss pénz került a vállalkozásba, és úgy vette át a több százmilliós értékű mátészalkai sertéstelepet, hogy a Szalka-Pig is ki tudott egyezni a hitelezőivel. A cég később több mint 120 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást is elnyert az Európai Mezőgazdasági-Vidékfejlesztési Alapból a telep fejlesztésére.

Kósa Lajos kedden a Modern városok program szolnoki projektjei kapcsán tartott sajtóbejárást a MÁV járműjavító üzemében, megjelenésünket követően viszont a sajtóreferense bejelentette, hogy kizárólag a programmal kapcsolatban lehet kérdéseket feltenni – lapunk a bejárás alatt csak néhány szóban tudta szóra bírni a sertéstelepről a minisztert.

Beszédes, hogy Kósa Lajos délelőtti debreceni sajtótájékoztatóján hasonló módon hárította el az RTL-híradó stábjának érdeklődését, mikor a családi érdekeltségeinek látványos gyarapodásáról kérdezték volna. Mint ismert, Kósa felesége mindössze 6 millió forintért vásárolt meg egy közel 130 milliós vagyonnal rendelkező céget, az eladó pedig Fiák István volt, aki diák- és nyugdíjas-szövetkezetekben érdekelt. Kósa Lajos az adásvétel után terjesztette be a nyugdíjas-szövetkezetek alapítását lehetővé tevő törvényjavaslatot.

224 milliárd forint 

Mintegy 224 milliárd forint értéket jelent a Szolnokot érintő Modern városok program, ebből a legnagyobb az M4-es gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése – mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden, a terveket bemutató országjárása szolnoki állomásán. Kósa Lajos szólt arról, hogy a programban 250 projektet támogatnak összesen 3500 milliárd forinttal, amiből – tervezésre, projekt-előkészítésre – 600 milliárdot már megkaptak az önkormányzatok. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy időarányosan jól áll a program végrehajtása. 

Kósa Lajos elmondta: Szolnok bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba kiemelt fontosságú, ennek becsült összege 207 milliárd forint, tavaly 45,5 milliárd forintot már kifizetett a kormány. A miniszter kitért arra, hogy a szolnoki ipari park fejlesztésére, egy 62 hektáros terület kialakítása 6,1 milliárd forintot szánnak, a tiszaligeti fürdő fejlesztésére 5,5 milliárd forintot, a kikötő fejlesztésére 1,5 milliárdot, a Véső utcai sporttelepre pedig több mint 1 milliárdot. A Szolnoki Művésztelep kialakításával kapcsolatban az önkormányzat jelezte, hogy mintegy 300 millió forintos forrásbővítésre van szükség – ismertette.

Kósa Lajos a MÁV-Start Zrt. Szolnoki Járműjavítójában tett látogatás után azt mondta: a vasúttársaságnak 100 intercity-kocsi gyártására van igénye, ebből 20-ról már szerződéses megállapodással rendelkeznek. A miniszter közölte, hogy a szolnoki önkormányzat jelezte igényét további fejlesztésekre is a Modern városok programon kívül. A Csáklya utca környékén szeretne a város még egy Tisza-hidat, ez mintegy 30-40 milliárd forint körüli összegbe kerül. Szóba került a volt laktanya közművesítése, fejlesztése, a zsinagóga felújítása, sportcsarnok építése, oktatási fejlesztések, valamint a Kisfaludy-program keretében új szálloda építését is szeretné a város. Az előkészítést követően dönt majd arról a kormány, hogy a felsoroltak közül mit lehet finanszírozni – jelezte Kósa.

Szalay Ferenc, Szolnok fidesz–KDNP-s polgármestere elmondta: a kormánnyal kötött együttműködés jó ütemben halad, minden Modern városok programon belüli projekt esetében elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok, erre 227 millió forintot kaptak összesen.

A Szolnoki Művésztelepet a város történelmi magjának nevezte, és egy új bástya is épül majd a Zagyva-híd mellett. Új kiállítótér létesül a művésztelepen belül, a Zagyva mellett pedig egy várfalat imitáló sétány. „Várat építünk a Modern városok programban” – fogalmazott Szalay. Hangsúlyozta: Szolnok első számú kérése az M4-es gyorsforgalmi út megépítése, fontos továbbá egy északi elkerülő út is.

Kállai Mária kormánymegbízott a sajtótájékoztatón hangsúlyozta az útépítés fontosságát, hiszen, mint mondta, a decentralizáció akkor kivitelezhető, ha el is lehet érni az adott helyszínre. (MTI)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.24.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.