Egészséges ivóvízhez jutnak

WA

2012. április 26., csütörtök 15:46

Egészséges vezetékes ivóvizet kap egy KEOP-beruházásnak köszönhetően a Veszprém megyei Tótvázsony és Hidegkút, így a csecsemőknek és kismamáknak nem kell palackos vizet fogyasztaniuk – közölte a szolgáltató Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója csütörtökön.

Kugler Gyula a projekt tótvázsonyi záró rendezvénye után elmondta: a 174 millió forintos beruházással a Veszprém és Nemesvámos között 2006-ban kiépített vezetéket hosszabbították meg, így Tótvázsonyban és Hidegkúton is egészséges vizet kap mintegy kétezer ember; ez különösen annak a 33 családnak fontos, amely nem ihatta a vezetékes vizet.

A helyi vezetékes ivóvízben ugyanis magas a nitrátkoncentrátum: meghaladja a 50 mg/liter európai uniós határértéket, ezért az egyévesnél kisebb gyermekek és a kismamák nem fogyaszthatták. Nekik az önkormányzatok palackozott vizet biztosított – tette hozzá a vezérigazgató. Megjegyezte: a nitrátszennyezést valószínűleg műtrágyázás és a hosszú ideig tartó csatornázatlanság okozta.

Kugler Gyula tájékoztatás szerint a Bakonykarszt Zrt. az ellátási területen három térségben vannak még gondok az ivóvíz minőségével: Kerta környékén 13 település; Somlójenő, Somlóvásárhely, valamint Gyepűkaján és még három település küzd hasonló problémákkal. Ezeken a településeken azonban nem szennyezés következménye a nem megfelelő minőségű ivóvíz, hanem a rétegvizek magas ammóniavegyület-tartalma okozza – magyarázta a vezérigazgató. Ezeken a településeken szintén a Környezet és Energia Operatív Program pályázatok segítségével orvosolják a problémát – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.