"Egri zsidózás": a helyi Fidesz a felelősök visszahívását kéri

WA

2012. május 11., péntek 17:54, frissítve: péntek 19:04

A Fidesz egri szervezete arra kéri a város vezetését, hogy mindazokat, akik a Székhelyi-ügyben nyilvánosságra került hangfelvétel tanúbizonysága szerint méltatlanná váltak betöltött tisztségükre, haladéktalanul hívják vissza megbízatásukból – tartalmazza a pártszervezet elnökségének pénteki közleménye.
Az ügyben feljelentés-kiegészítést rendelt el a Heves Megyei Főügyészség a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) feljelentése kapcsán.

A Martonné Adler Ildikó városi elnök által szignált kommünikében az olvasható, hogy az egri Fidesz elnöksége megdöbbenéssel értesült a nyilvánosságra hozott hangfelvételek és jegyzőkönyvek mondatairól. Eger nem az a város, ahol ilyesmi elhangozhat, Eger nem az a hely, ahol az ilyen beszéd megtűrt lenne – áll a közleményben.

A Stop.hu hétfőn hozta nyilvánosságra az említett a hangfelvételt, amely az egri önkormányzat kulturális bizottságának tavaly szeptember 21-i ülésén készült. A hírportál beszámolója szerint a bizottsági ülésen a városi fellépéseken nemkívánatos művészek nevét tartalmazó lista elkészítése is szóba került. Egyikük Székhelyi József színész, akit az ülésen „SZDSZ-es, büdös zsidónak” neveztek.

Nem értik a késlekedést

A közlemény szerint az egri Fidesz elnöksége, akárcsak korábban, most is visszautasítja ezeket a mondatokat, még akkor is, ha azok kérdésként vagy cinikus megjegyzésként hangzottak el. Egyben értetlenségüket fejezik ki amiatt, hogy az ügy kivizsgálásával megbízott bizottság elnöke, az LMP helyi képviselője miért késlekedik, miért nem hívja össze az általa vezetett bizottságot soron kívül, és miért hagyja, hogy passzivitása károkat okozzon a városnak – tartalmazza a dokumentum.

A Székhelyi-ügy kivizsgálásával megbízott egri önkormányzati bizottság LMP-s elnöke visszautasítja a Fidesz egri szervezetének azon állítását, miszerint késleltetné a listabotrány néven elhíresült ügyet kivizsgáló bizottság munkáját. Közleményében Csarnó Ákos azt írta: a Fidesznek tudnia kellene, hogy a bizottsági előterjesztések összeállítása, főleg egy ilyen horderejű ügyben, ahol azt kell vizsgálni, hogy van-e jogszabálysértésre utaló körülmény, hosszadalmas folyamat. Tájékoztatása szerint a bizottság elnökeként rögtön egyeztetett a polgármesteri hivatallal és a bizottság tagjaival a lehetséges menetrendről.

Az Egriügyek.hu elnevezésű honlap még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért vissza kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz–KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz–KDNP képviselőjét, hogy „szakmai munkájukat megkönnyítendő állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben” – idézték a jegyzőkönyvet.

Ugyanakkor a Stop.hu birtokába került az önkormányzat bizottsági ülésén készült hangfelvétel, amelyen a nemkívánatosnak nyilvánított Székhelyi József színészt „egy SZDSZ-es, büdös zsidónak” nevezik.

Cáfolta a kultúrcenzúrát

Az egri önkormányzat szóvivője, Zentai László már április közepén cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán, a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után pedig vizsgálatot rendelt el Habis László (Fidesz–KDNP), a város polgármestere.

Habis László hangsúlyozta: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz nemkívánatos művészekről készült tiltólista. Úgy fogalmazott: „A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom.”

Időközben az ügy miatt lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pedig feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.