Egy független korrupcióellenes ügyészséget hozna létre két ellenzéki párt

MN

2017. november 12., vasárnap 12:12, frissítve: vasárnap 20:02

A százat is meghaladja a kormánypártokhoz köthető korrupciós ügyek száma, amelyekben a Polt Péter vezette legfőbb ügyészség nem folytatott valódi nyomozást – mondták ellenzéki politikusok a Hír TV Célpont című műsorának.

„Létre lehet hozni más, egyéb olyan intézményeket, függetlenül a legfőbb ügyésztől, amelyek eljárhatnak ilyen ügyekben, és azzal máris nem Polt Péter alá tartoznak a feladatok” – mondta Juhász Péter, az Együtt elnöke, aki egyébként feljelentést is tett több kétes ötödik kerületi ingatlanügy miatt, de mint mondta, az önkormányzat embereit és az értékbecslőt sem hallgatták ki, nem kerestek tanúkat, hanem csupán a papírok alapján – amelyekből egyébként független jogászok szerint megállapítható, hogy bűncselekmények történtek –, hoztak egy határozatot, hogy elutasítják a feljelentést.

A Jobbikban is úgy gondolják, hogy az ügyészi rendszer módosítása és egy párhuzamos korrupciós ügyészség létrehozása segítene a helyzeten. „Vannak arra lehetőségek, hogy csak egy példát mondjak, hogy fölállítsunk egy olyan ügyészséget, amely mondjuk a korrupciós eseményeket vizsgálja függetlenül az ügyészségtől, ehhez csak törvényi felhatalmazás kell” – tette hozzá Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője.

Ez persze egyelőre elképzelhetetlen, hiszen a legfőbb ügyész Magyarországon demokratikus eszközökkel leválthatatlan, nincs főnöke, és nyomozni sem lehet ellene. Annak sincs semmilyen következménye, ha az ügyészség nem indít nyomozást.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint ha az ügyészség passzív akar maradni, nem nyomoz, nem emel vádat, nincsen olyan állami szerv, amely előtt meg lehetne panaszolni, valamint kifogásolni az ügyészi hozzáállást.

A Célpont szeretett volna interjút kérni Polt Pétertől, de a legfőbb ügyész sajtóosztálya azt közölte, hogy Polt Péter a közelgő országgyűlési beszámolója előtt nem kíván nyilatkozni.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.