Egy kéz dönt Magyarország sorsáról?

Kovács András

2011. december 1., csütörtök 14:10

A válságok során felerősödik a nem szokványos gazdasági döntések iránt az igény, ami a mostani esetben a fejlett világban érvényesült – mondta el Bod Péter Ákos. Chikán Attila szerint valamilyen mértékben szabályozni kell a reálgazdaságot a mostani helyzettel szemben.

Bizonyos válsághelyzetben sokszor a „nem szokványos” gazdaságpolitikai döntés eredményesebb, mint a „fősodor” – hangsúlyozta Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár, az MNB volt elnöke a GKI konferenciáján. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlődő világban sokkal konzervatívabb döntések születnek, mint a fejlett régiókban. Úgy látja, 2010-ben egyértelmű volt, hogy korrekcióra érett a helyzet. Bod Péter rámutatott arra, hogy komoly pszichológiai tényező hazánkban annak a felismerése, hogy nemcsak az unió fejlett részétől, hanem a térségben is egyre inkább leszakadunk.

Az egyetemi tanár szerint bebizonyosodott, hogy nem működik a kínálati közgazdaságtan. Az eddigi nem szokványos döntésekről elmondta, hogy nem voltak megfelelően előkészítve, nagyon gyors korrekciók követik egymást, az államigazgatás nem mindig tudja végrehajtani, valamint sok esetben egymást lerontó hatás érvényesül. „Ki kell mondani, hogy 2009 visszaesését nem lehet öt év alatt sem visszahozni”. Bod Péter szerint a költségvetési keretek nem fognak javulni a következő időszakban.

Kockázatos, hogy egy kézben vannak

Egyfajta dezintegráció figyelhető meg az eurózónán belül, ami az egyre nagyobb hozamfelárakban figyelhető meg – mondta el Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő vezetője. Az elmúlt néhány évben megtapasztaltunk olyan dolgokat, amikre egyáltalán nem gondoltunk – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra is, sokáig azt tanították, hogy nincsen negatív kamat, azonban legutóbb a német egyéves államkötvények mínusz 0,05-as áron keltek el. Duronelly kijelentette, hogy közel négyezer milliárd forintnyi állampapírunk van külföldi kézben. Ennek a helyzetnek a kockázata, hogy az állomány 25 százaléka egy kézben van – tette hozzá.

„Nincs innovációs stratégia”

Nem szeretnék egy országos tervhivatalt létrehozni a reálgazdaság szabályozására, de annál mindenképpen többet lehetne tenni, mint ami most van – hívta föl a figyelmet Chikán Attila egyetemi tanár. Elmondta, hogy nem lát semmilyen stratégiát arra, hogyan lehet az innováció irányába „elmozdítani” az országot. Chikán szerint jelenleg az országon áthaladó közlekedési utakat ki kellene használni, mivel a logisztika jelenleg a GDP 9-10 százalékát adja. A multinacionális vállalatokról elmondta, hogy azok egyértelmű hatékonysági előnyt jelentnek, és a hazai versenyhatást sem rontja le.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.