Egy magasabb lépcsőfokra lépnének

WL

2012. április 30., hétfő 16:17, frissítve: hétfő 17:05

Kína és Magyarország barátságát méltatta az ázsiai ország miniszterelnökének első helyettese, aki hétfőn érkezett kétnapos magyarországi látogatásra. Li Ko-csiang (Li Keqiang) kedden találkozik Orbán Viktor kormányfővel is.

A kínai–magyar barátságnak hosszú története van, Magyarország a világon elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot az új Kínával - áll Li Ko-csiang repülőtéri üdvözlőbeszédében, amelynek szövegét a kínai nagykövetség és a Miniszterelnökség juttatta el hétfőn az MTI-hez.

A miniszterelnök-helyettes felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években egyre sűrűsödtek a két ország magas szintű vezetőinek látogatásai, a kölcsönös politikai bizalom egyre erősödik, a gazdaság és kereskedelem területén a gyakorlati együttműködés biztos léptekkel halad előre, a kulturális cserekapcsolatok virágzásnak indultak.
Hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként hozzájárul Kína és Európa kapcsolatainak elmélyítéséhez, miközben a Kína és az Európai Unió közötti együttműködés belső tartalmának gazdagítása terén aktív szerepet vállal.

Kijelentette azt is: a kínai kormány igen fontosnak tartja a kínai–magyar baráti együttműködés és partneri kapcsolatok fejlesztését és reméli, hogy a magyar féllel együtt a kétoldalú kapcsolatoknak mindegyre magasabb lépcsőfokára léphet.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy látogatásának ideje alatt a magyar vezetőkkel a kínai–magyar együttműködés ügyének eddig elért eredményei alapján közösen tervezik meg a két ország kapcsolatainak jövendőbeli irányát,

„Orbán miniszterelnök úrral közösen jelenlétünkkel hitelesítjük a kínai és magyar fél által aláírandó valamennyi együttműködési szerződést."

A kétnapos hivatalos látogatásra érkező Li Ko-csiang a nap folyamán a fővárosban tárgyal Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel. Li Ko-csiang látogatásához kapcsolódóan egy kínai–magyar üzleti fórumot is rendeznek majd Budapesten. A találkozón lehetőség nyílik kétoldalú tárgyalásokat folytatni a 200 vállalatvezetőből álló kínai üzletember-delegáció tagjaival.

Kedden a kínai miniszterelnök-helyettes találkozik Orbán Viktor kormányfővel, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői.

Az 57. évében járó Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.