Egy nap alatt elfelejtette a kormánypropaganda Soros Györgyöt

2018. február 27., kedd 08:38, frissítve: kedd 15:01

„Abba kellene hagyni ezt az elemi iskolai szintű sorosozást” – mondta hétfő este az EchoTV Sajtóklub című műsorában Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, a kormánypárti békemenet egyik szervezője. Szerinte ugyan jópofa a „sorosozás”, de a magyar társadalom ennél intelligensebb. Még meglepőbb, hogy a milliárdos emlegetése már a Fidesz megmondóemberének, Bayer Zsolt publicistának is „a fülén jön ki”.

Bencsik valamit tudhatott – vagy az is lehet, hogy hallgatnak rá a kormánypárti agytrösztök –, mert kedden reggel végignézve a fideszes sajtót az derül ki, hogy szinte varázsütésre eltűnt belőle Soros György neve. Csak régebbi, még a vasárnapi hódmezővásárhelyi választás előtt született cikkekben, vagy egy-két külföldi, főleg amerikai hírben felbukkan még a név, de szó sincs Soros-szervezetekről, vagy a „Stop Soros” törvényjavaslatról, és ellenzéki politikusokat sem emlegetnek Soros embereként.

Meglepő módon a „migránsok” is kiszorultak a fideszes médiából. Külföldi hírekben még feltűnnek az agresszív migránsok, de például a fideszes média zászlóshajójának számító Origo címlapján egyetlenegyszer sem szerepel a néhány napja még minden mondatba beleszőtt szó. A „bevándorlás” szó még fel-felbukkan, főleg az menekültügyi ENSZ-egyezménnyel kapcsolatban, ami arra utal, hogy nem kívánják teljesen elvetni az elmúlt években bevált témát.

Orbán Viktor miniszterelnök is a bevándorlást nevezte meg az április 8-i választás tétjének, amikor a Hvg.hu-nak nyilatkozott a hódmezővásárhelyi időközi választás tanulságáról. „Ha a mi közösségünk marad, akkor Magyarország nem lesz bevándorlóország. Ha az ellenfeleink kapnak nagyobb bizalmat, akkor Magyarország bevándorlóország lesz” – mondta a kormányfő. Ez alapján valószínű, hogy ha Soros neve és a migránsok emlegetése vissza is szorul, maga a fő téma nem változik. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ha nem lenne elég Orbán Viktor megszólalása, megnézhetjük bármelyik, találomra kiválasztott fideszes képviselő Facebook-oldalát. Azt láthatjuk, hogy szinte parancsszóra megjelent az új üzenet, a Fidesz oldaláról továbbosztva: „Az áprilisi választás tétje az, hogy Magyarország megmarad-e magyar országnak.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.