"Egy óvatos kormány csődöt jelentett volna"

PR

2012. június 1., péntek 08:12, frissítve: péntek 09:21

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint az elmúlt két évben kormánypártként érvényesíteni tudták elképzeléseiket. Harrach Péter az MTI-nek a kabinet megalakulásának kétéves évfordulója alkalmából adott interjúban arról is beszélt: arra számít, hogy a nagyobbik kormánypárt új frakcióvezetőjével legalább annyira jó lesz az együttműködés, mint Lázár Jánossal volt.

A miniszterelnök szerint a győzni tudás képessége abban áll, ha jobban cselekszünk, mint a legyőzöttek. Orbán Csaba Lászlót idézve elmondta, hogy a válságot nem definiálta senki, de ha látjuk, akkor mindenki fölismeri. Az irigység kultúrája húzódik meg az összes hazai problémánk gyökerénél – tette hozzá a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz által szervezett, Fókuszban a nemzeti érdek, kétéves a második Orbán-kormány című csütörtöki, budapesti rendezvényen.

Ugyanitt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár kifejtette: bízik a magyar parlamentben és a kormányzó Fideszben, mert egyes kritikákkal ellentétben „nem veszélyeztetik a demokráciát”, hanem arra használják a hatalmukat, hogy a megfelelő irányba vigyék az országot.

„Egy óvatos kormány 2010-ben az örökség ismeretében csődöt jelentett volna, a kabinet azonban bátor volt, vállalta a »kalandot«, úgy csökkentette a hiányt, hogy közben a terheket nem a polgárok vállára rakta, és megkezdte a nagy rendszerek átalakítását is” – összegzett Harrach Péter. Hozzátette: a rendetlen világból rendezettet teremtettek, mindezt „fergeteges támadások közepette”, mert akik a politikai hatalmukat, vagy busás profitjuk egy részét elveszítették a választások után, az ideológiai ellenfelekkel társulva mindent megtettek a kormány megbuktatásáért.

Az eredményeket áttekintve kiemelte, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény a KDNP régi felvetése volt. Külön kitért a családok védelméről szóló törvényre, a devizahitelesek megsegítésére, valamint a nemzetpolitika területén megvalósult fordulatra. A határon túli magyarok választási jogáról azt mondta: egyértelműnek látszik a levélben történő szavazás, és ez valószínűleg meg is valósulhat. Ennek technikáját még ki kell dolgozni – jelezte, hozzátéve: az állampolgárság és a választójog megadásával megkezdődött a nemzeti egység újjáépítése. Harrach Péter szerint a nagy ellátórendszerek átalakítása, köztük az oktatási rendszer és az egészségügy megkezdett átszervezése jelentős érdeksérelmekkel járt, de – adott hangot reményének – a végeredmény végül igazolja az elképzeléseket.

Arra a felvetésre, hogy mely területen van hiányérzete, azt válaszolta: a választópolgárok a leggyakrabban a kommunikációs hiányosságokat vetik a kormány szemére, azt, hogy az általuk képviselt jó irányt, és az intézkedések mögött rejlő valóságot nem tárják fel olyan egyértelműen, hogy az mindenki számára világos legyen. E téren valóban vannak hiányosságok – jegyezte meg. Harrach Péter szerint az áldozat sok volt, de még mindig kevesebb, mint amit egy hagyományos, a megszorításokra épülő politika hozott volna.

A közgondolkodás megváltoztatása a megfelelő eszköz

A frakcióvezető az elmúlt időszakban nagy vihart kavart abortusztabletta-ügyben ismét megerősítette: a KDNP életpárti, az abortusz egyetlen formáját sem tartják támogathatónak. Magyarországon az a probléma, hogy nem születnek meg a kívánt gyermekek, és nem az, hogy hogyan akadályozzák meg a megszületésüket – mutatott rá. Úgy fogalmazott: ha a KDNP-n múlna, és „a társadalom érett lenne rá”, akkor nagyobb védelmet tudnának a magzatnak adni. A kérdés lényege azonban szerinte nem a tabletta, hanem az, hogy a magyar fiatalok gondolkodásmódjában meg tudják-e jeleníteni az élet tiszteletének gondolatát, és a felelős párkapcsolat fontosságát. Ma a törvény szigorítása nem aktuális, hanem a közgondolkodás megváltoztatása a megfelelő eszköz – rögzítette.

A pártfinanszírozás területén megfogalmazott elképzelésekről, a támogatások esetleges felfüggesztéséről azt mondta: minden pártnak a jelenlegi finanszírozás fenntartása lenne a jó. Elvi kérdés számukra, hogy egy demokratikus párt akkor tud működni, ha kap állami támogatást; ennek mértéke az elmúlt évek során kialakult, és elfogadott volt. Ha azonban olyan helyzet alakul ki, mint amilyen jelenleg van, indokolt lehet, hogy egy-két évre módosítsák az állami támogatás összegét – tette hozzá.

Az esetek többségében érvényesítették elképzeléseiket

A frakcióvezető szerint a KDNP az elmúlt két évben az esetek többségében érvényesíteni tudta elképzeléseit. Előfordult néhányszor, hogy a frakciószövetség másként döntött, de ezt elfogadták – fűzte hozzá. Úgy értékelte, minden területen, ahol kereszténydemokrata államtitkárok dolgoztak, sikeres és jó munka zajlott. A KDNP által kidolgozott kétharmados törvények kapcsán megjegyezte, „minden látszat ellenére” az egyházi törvény első változatát jobbnak tartják, mint a később módosított jogszabályt.

A két kormánypárt frakciója közötti együttműködést értékelve azt mondta: a szövetségi rendszer jól működik. „Lázár Jánossal, a Fidesz korábbi frakcióvezetőjével jó volt a személyes kapcsolatom” – mondta, hozzátéve: bár vezetési stílusuk jelentősen különbözött, de ez megfelelt a frakciók sajátosságainak. A kereszténydemokrata politikus arra számít, hogy Rogán Antallal, az új frakcióvezetővel legalább ennyire jó lesz az együttműködés.

Szólt arról is, hogy a választókerületek elosztásánál a KDNP-nek felajánlott körzetek aránya megegyezik a frakció mostani arányaival, ez 13 helyet jelent, a lista ügyében azonban még nem született döntés. Harrach Péter azt mondta, a KDNP a jövőben is elsősorban a szociálisan érzékeny területekre kíván koncentrálni. A kereszténydemokrata politikus kiemelte a rászorulók védelmét, az egészséges társadalom építését és a civil szférával a kapcsolatok erősítését.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.