Egy víztározó mellé hordják a Petőfi Csarnok romjait

MN

2017. április 20., csütörtök 06:50, frissítve: csütörtök 08:04

Dunakeszi és Göd határába, egy korábbi homokbánya területére hordják a budapesti Városligetben elbontott Petőfi Csarnok (Pecsa) törmelékét – írja a Népszava. A terület gazdájának van engedélye úgynevezett inert hulladék (le nem bomló, vízben nem oldódó anyagok, jellemzően törmelék) hasznosítására, de a lap munkatársa mindenféle egyéb hulladékot is talált a lerakóban, amelynek közvetlen szomszédságában egy föld alatti víztározó van.

A legnagyobb veszélyt a Pecsa épületéből kibontott, veszélyes hulladéknak számító azbeszt jelentheti. A másik gond, hogy a hatósági engedély alapján a hulladékot a válogatás utáni aprítással kellene másodlagos nyersanyaggá alakítani, de ennek egyáltalán nincs nyoma: a telepre folyamatosan érkeznek a teherautók, amelyeknek csak befelé van rakományuk.

A Pecsa törmelékét a Városliget Zrt. fuvarozópartnere, a Szűcs Fuvar cégcsoport ömleszti válogatás nélkül a dunakeszi bányatelepre. A lerakó maga is Szűcsék érdekeltségében van. A Szűcs Fuvarnak a városligeti bontás hulladékszállítása miatt korábban a rendőrséggel is akadt dolga: tavaly júliusban szabálysértés miatt figyelmeztették a járművek vezetőit, akik a Hungexpo-pavilon maradványait szállították szintén egy volt homokbányába. A sitt közé akkor is kerülhetett azbeszt, ahogy most Dunakeszin.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.