Egy víztározó mellé hordják a Petőfi Csarnok romjait

MN

2017. április 20., csütörtök 06:50, frissítve: csütörtök 08:04

Dunakeszi és Göd határába, egy korábbi homokbánya területére hordják a budapesti Városligetben elbontott Petőfi Csarnok (Pecsa) törmelékét – írja a Népszava. A terület gazdájának van engedélye úgynevezett inert hulladék (le nem bomló, vízben nem oldódó anyagok, jellemzően törmelék) hasznosítására, de a lap munkatársa mindenféle egyéb hulladékot is talált a lerakóban, amelynek közvetlen szomszédságában egy föld alatti víztározó van.

A legnagyobb veszélyt a Pecsa épületéből kibontott, veszélyes hulladéknak számító azbeszt jelentheti. A másik gond, hogy a hatósági engedély alapján a hulladékot a válogatás utáni aprítással kellene másodlagos nyersanyaggá alakítani, de ennek egyáltalán nincs nyoma: a telepre folyamatosan érkeznek a teherautók, amelyeknek csak befelé van rakományuk.

A Pecsa törmelékét a Városliget Zrt. fuvarozópartnere, a Szűcs Fuvar cégcsoport ömleszti válogatás nélkül a dunakeszi bányatelepre. A lerakó maga is Szűcsék érdekeltségében van. A Szűcs Fuvarnak a városligeti bontás hulladékszállítása miatt korábban a rendőrséggel is akadt dolga: tavaly júliusban szabálysértés miatt figyelmeztették a járművek vezetőit, akik a Hungexpo-pavilon maradványait szállították szintén egy volt homokbányába. A sitt közé akkor is kerülhetett azbeszt, ahogy most Dunakeszin.

A szerkesztő ajánlja

Wiedemann Tamás

Letelepedési biznisz: igaz vagy hamist játszottunk Rogán Antallal

Megvizsgáltuk a miniszter letelepedésikötvény-programmal kapcsolatos kijelentéseit. Az eredmény kevéssé biztató.

Gabay Balázs

Kuplerájból a válogatottba, kocsmából az élvonalba: íme, ő Urbán Flórián

Volt, hogy sörözőből hívta be Mészöly a nemzeti csapatba. A játékos, aki soha nem akarta befogni a száját, könyvet írt. Nehéz letenni.

Ficsor Benedek

Ady szerint plakátokkal „a sajtónak nem lehet konkurenciát csinálni”

Ady megmondja: bő száz éve írt pontos látlelet napjaink Magyarországáról. Meddig szabdalható egy életmű?

Vass Norbert

Virágzó kokainbiznisz – a felszippantott földrész

A Narcoamerica a szegénység, a kegyetlenség és a függőség motívumai köré szerveződő rendhagyó kontinenstörténet.