Egyéves a megújult mno.hu: izgalmas pillanatok 2012 szeptemberéből

2012. november 3., szombat 09:52, frissítve: csütörtök 13:15

A születésnap alkalmából időutazásra hívjuk kedves olvasóinkat: 12 nap alatt az elmúlt 12 hónap legizgalmasabb pillanatait elevenítjük fel, cikkünk végén pedig megtalálja születésnapi ajándékunkat!

2012 szeptemberében kezdődött a 2010-es vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper a Veszprémi Törvényszéken. Két év telt el azóta, hogy Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája sújtott le Veszprém megye három településére: Kolontárra, Devecserre és Somlóvásárhelyre. A Mal Zrt. tározójából kizúduló iszap 10 ember életét követelte, több mint kétszázan megsérültek. Házak százai váltak lakhatatlanná, az anyagi kár tízmilliárdokban mérhető. Az ügyben tizenöten ülnek a vádlottak padján a cég vezetői és dolgozói közül, az ügyészség valamennyiükre letöltendő börtönbüntetést kért.

Olvassa el az MNO összefoglalóját!

A tárgyalás hétfőn vette kezdetét, csakúgy, mint a 2010-es katasztrófa. Emlékszem az első, a szerkesztőségbe kora délután beérkező hírre: gyerekeket kellett kimenekíteni egy kolontári iskolából. Volt valami vészjósló abban a néhány mondatban is, de azt senki sem sejthette, hogy ekkora katasztrófa áll mögötte. Egy darabig úgy tűnt, hagyományos iszap öntötte el a települést. Azután kezdtük csak ízlelgetni azt a szót, hogy vörösiszap.

Néhány órán belül megérkeztek az első fotók, a Hír TV révén pedig élőben követhettük a fejleményeket. A látvány elborzasztó és egyben hihetetlen volt, hasonlót addig csak filmben láthattunk, esetleg valamilyen távoli országban. De hogy nálunk is megtörténhet? Közben pedig megpróbáltunk nem gondolni arra, hogy mi van, ha nem napközben, hanem éjszaka szakad át a gát.

A képeket nézve elképzelhetetlen volt, hogy valaha helyreálljon az élet a térségben. És mégis! Az ország egy emberként mozdult meg, a kormány pedig villámgyorsan lépett, így sikerült azt is megakadályozni, hogy a Dunába jusson a szennyezés. Gyakorlatilag azonnal megindult a helyreállítás, a települések pedig villámgyorsan megújultak. A külső sebek lassan begyógyultak, de a lelkieket jóval nehezebb kezelni, ha egyáltalán lehetséges: a helyiek már csak iszap előtti és utáni időkről beszélnek.

Ebben a gyógyulásban azonban segíthet a bíróság, azzal, hogy kimondja a felelősök nevét és megszabja a büntetést. Az eddigi tárgyalási napok a vádlottak meghallgatásával teltek, azonban ők állítják: nem követettek el semmilyen mulasztást. „Azt hittem, hogy mivel hétfőn a gyár minden vezetője benn van, majd ők értesítik a hatóságokat” – mondta vallomásában az ügyeletes diszpécser. A környezetvédelmi vezető elsírta magát, a műszaki vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a katasztrófa nem a cég munkatársainak mulasztása miatt következett be, a vezérigazgató pedig a vádirat szakmaiságát hiányolta.

Közben folyik több kártérítési per is a Mal Zrt. ellen, ezek közül kettőben a Fővárosi Törvényszék megállapította a cég felelősségét. A büntetőper novembertől folytatódik, várhatóan egy évet kell még várni az ítélethozatalig.

Születésnapi ajándékunk: a vadonatúj MNO mobilalkalmazás
MNO iOS alkalmazás


MNO Android alkalmazás
A mobilalkalmazással a hírportál híreit mostantól Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokon és táblagépeken is elérheti. Kényelmesen és gyorsan férhet hozzá az mno.hu legfrissebb híreihez, valamint saját érdeklődése szerint szűrheti az egyes témákat, rovatokat.

Töltse le az alkalmazást INGYEN – kattintson a bal oldali gombok egyikére!

Korábbi születésnapi cikkeink:

Fogfájós elődöntő, habzsolt arany

Érdekli-e a férfi kézilabda-válogatottat a tudósító fogfájása? És hagyja-e ebédelni az MNO-t Risztov Éva? Augusztusból a legeredményesebb olimpiai napunk nem csak az aranyérmek miatt maradt emlékezetes szerkesztőségünk számára. És persze "köptünk" a kézis negyeddöntőre. Miért?

Borzalom Pécsett

A Facebook gyakorlatilag végigkísérte Bándy Kata szomorú történetét. Az mno.hu a holtest megtalálása után arról számolt be, hogy feltételezhető, a lány eltűnését követő, a közösségi oldalon indult és közben országossá növekedett összefogás is közrejátszhatott az ügy felderítésében.

Kerestük Gyurcsány szakdolgozatát

Sajátos Gyurcsány-szakdolgozat-keresésre invitáltuk az MNO olvasóit júniusban, mivel a volt miniszterelnök még addigra sem találta meg az ominózus dokumentumot. A pécsi egyetemen 1827 diplomamunkát kutattak fel, mindössze háromnak veszett nyoma.

100 éve van velünk, de ellenünk Kádár János

2012 tavasza a nagy magyar múltértelmezésről szólt. Ekkor zajlott Nyirő József újratemetése, Horthy Miklós szobrainak felavatása, ami remek apropót szolgáltatott a balliberális értelmiségnek, hogy délelőttökön átívelő konferenciákon és lepedőnyi cikkekben – akár egymás torkának is nekiesve – értekezzenek arról, hogy hova is nyúl vissza mintáért diktatórikus tombolása közepette a második Orbán-kormány.

18 évet egy életért

Egyikünk Győrött, másikunk Veszprémben volt, amikor megszületett a Marian Cozma meggyilkolásáért kiszabott, jelentősen csökkentett ítélet.

Egy nap a lengyelek között

Hiába mondják erre-arra, hogy a lengyel–magyar barátság csak keveseknek, ráadásul csak magyaroknak (nacionalistáknak) jelent bármit is, a március immár hagyományosan a két nép közös hónapja. Két jelentős esemény is összetorlódott március derekára; a békemenet és a lengyel államfő budapesti látogatása, aminek voltak bizony spontán elemei is Budán – Bronislaw „Bronek” Komorowski egyszer csak megjelent a Bem téren lufit eregetni a lengyel–magyar összetartozás napján. No de akkor időrendben.

Éhezve meneteltek a szocialisták

Mikor az első hírek kijöttek arról, hogy a februári rekord hidegben arra vállalkoznak a szocik közül néhányan, hogy Miskolcról Budapestre gyalogoljanak munkát és kenyeret követelve, akkor azt hittem, csak Gyurcsányék avasi terepgyakorlatára reagálnak. (Be kell vallanom: ezt ma is így hiszem.)

Ettől még Bajnaiék is megijedtek

Hihetetlenül izgalmas és pezsgő hónappal indult az MNO számára is az év. Január elején még az ellenzék ünnepelte önmagát, hogy képesek voltak az utcára vinni 20-25 ezer embert, azonban a Békemenet több százezres tömegét látva lényegesen elhalkultak, s Bajnai Gordon is letett visszatérési kísérletéről.
Elkészült a 100. rész

Az elmúlt egy év egyik legsikeresebb kulturális témájú cikke volt az mno.hu-n az az összeállítás, amelyet a magyar népmesék századik, utolsó részének megjelenése alkalmából készítettünk. Több mint tízezren olvasták, több százan osztották meg a Facebookon, a lájkszámláló kiakadt.
Az MNO visszaverte Bajnaiék támadását

Novembertől éles balliberális kritika alá került a Fidesz-KDNP által benyújtott új választási törvény, azonban az MNO kiderítette, hogy a Bajnai-féle alapítvány szakmai hibák alapján készítette el meglehetősen manipulatív modelljét.
Gyurcsány randija az MNO-val

2011. október 23-a nemcsak az MNO, hanem a magyar baloldal történelmében is hatalmas változást hozott. Persze-persze: utóbbi esetben október 22-e a helyes dátum, hiszen ekkor jelentette be a Vasas sportcsarnokban Gyurcsány Ferenc, akkor csak mezei MSZP-tag és Facebook-felhasználó, hogy platformját, a Demokratikus Koalíciót önállósítja, és új pártot, no meg persze frakciót csinál belőle.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.